Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Prova att byta färg på huset med ny app

Förr i tiden målade man sitt hus för att skydda det mot väder och vind. Osentimentalt och praktiskt tänkande var det som gällde. Så länge färgen skyddade trät spelade det ingen roll om den var grå, röd, blå eller någon annan färg. När färgen blivit sliten efter ett antal år målade man om, med samma färg.

”Nuförtiden målas många hus om, inte för att det behövs, utan för att det är roligt med förändring”

Idag ser det lite annorlunda ut. Vi är vana att kunna byta ut det mesta i livet efter behag, och färgerna vi omger oss med är inte undantagna. Mest tydligt är väl detta inne i våra bostäder, där vi ständigt omvärderar kulören på väggarna. Men även utvändigt målas många hus om, fast det egentligen inte behövs, utan mer för att det är roligt med förändring.

Rädslan för att välja fel färg

Det finns en enorm mängd nyanser att välja mellan när det kommer till fasadfärg, och det är lätt att hitta färger man gillar. Det största problemet är väl snarare vilken av alla färger man ska välja. Människor är generellt ganska rädda för att välja fel, i vilket sammanhang det än gäller. Beslutsångest kan göra att man helt avstår från att göra val, något som förstås är väldigt tråkigt. Vi gillar ju trots allt förändring, och många människor anser att en vacker färg på fasaden verkligen kan förhöja livskvaliteten.

app i telefonen där du kan byta färg på ditt hus

Färgval med AR

Många färgtillverkare har insett detta och utvecklat olika typer av hjälpmedel för att kunna välja färger till fasaden. Den populäraste och mest banbrytande tekniken finns i de appar för smarta telefoner som nu erbjuds från de flesta större färgtillverkare, bland annat Nordsjö och Alcro. De använder sig av en teknik som kallas AR, augmented reality, som på svenska översätts till ungefär ”förhöjd verklighet”. Den som hört talas om eller själv spelat mobilspelet Pokémon Go vet vad det handlar om.

Bläddra mellan nyanser

Med hjälp av dessa appar kan man se sitt hus i realtid och välja mellan olika kulörer. Appen känner av vad som är fasad, fönster, knutar och andra omgivningar, och genom att trycka på fasaden kan du enkelt välja mellan olika färger och se hur de ser ut på din fasad. Även färgen på detaljer som fönsterbleck, knutar, tak osv kan ändras, för att se hur de passar ihop. Apparna lämnar också förslag på kompletterande färger. När du hittat en kombination du är nöjd med kan du ta en bild och skicka till familj eller vänner för att höra deras synpunkter på färgvalet. Du kan även ta kontakt med din lokala målare för att se om det är en färg som passar och som fungerar bra med huset och materialet. Puts kräver exempelvis andra färger än träfasad osv.

Hur tillförlitligt är det?

Tekniken fungerar ofta väldigt bra, framför allt utomhus. Ju mer av fasaden som syns i bild, desto lättare blir det för appen att skilja husdelarna åt. Det ger verkligen en aha-upplevelse att se hur en husfasad kan förändras så mycket bara med hjälp av färgen. De flesta av apparna fungerar även inomhus, men här tycker i alla fall vi att de ger ett sämre resultat, om man inte helt plockar undan möbler, textilier, tavlor osv och fotar helt nakna väggar.

Även om man får en mycket bra bild av hur en färg tar sig ut på fasaden kan man inte förlita sig helt på apparna. Mobilskärmen är trots allt inte verkligheten, hur ”förhöjd” den än är, och du kommer aldrig att kunna se exakt hur färgen kommer att ta sig ut när målningen är klar. Det bästa är fortfarande att måla en bit av fasaden i några olika nyanser och ta några steg tillbaka. Men som inspiration och vägledning är dessa appar ändå ett banbrytande redskap när det kommer till färgsättning av fasader.

Andra artiklar om måleri

Tips för perfekt tapetsering

Tejpa innan målning - så får du perfekta kanter

Totalentreprenad eller delad?

Våtrumsmålning

Välj rätt färg på huset

 

 

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!12 Mar 2018