Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Tejpa innan målning - Så får du till perfekta kanter

Här får du smarta tips på hur du bäst tejpar innan målning så att du får perfekta kanter och undviker målarfärg på fel ställen.

Det som oftast skiljer en glad amatör från en professionell målare är den tid och omsorg som läggs ner på ett bra underarbete. Att se till att ytan är ren och jämn, att använda rätt sorts färg och verktyg och att inte nöja sig med att någonting duger utan att alltid sträva efter ett perfekt resultat – det är faktorerna som gör skillnaden. Att få till jämna kanter mot dörrfoder, golv- och taklister är väl något som de flesta av oss strävar efter, och de flesta brukar väl använda maskeringstejp för att få raka och jämna kanter. Men även här kan faktiskt lite eftertanke och noggrannhet göra hela skillnaden.

”Här presenterar vi några saker som är viktiga att tänka på om du vill använda maskeringstejp för att få knivskarpa linjer när du målar”

Handen på hjärtat – får du alltid ett perfekt resultat när du använder maskeringstejp? För vissa funkar det, för andra inte. Hur framgångsrik man är beror mycket på hur många gånger man har målat; det är nämligen inte ovanligt att man som nybörjare gör en del misstag när man ska tejpa. Kanterna blir inte sådär knivskarpa som man hade föreställt sig, färg följer med när man drar loss tejpen eller tar sig in under den – små missöden som är både irriterande och till synes svåra att undvika. I alla fall om man inte tar sig tiden att förstå hur de ska undvikas. Här presenterar vi några saker som är viktiga att tänka på om du vill använda maskeringstejp för att få knivskarpa linjer när du målar.

Använd tejp av god kvalitet för att få till perfekta kanter vid målning

För det första ska du aldrig slentrianköpa den billigaste maskeringstejpen på byggvaruhuset av gammal vana. Ägna lite tid åt att välja en tejp med bra kvalitet. Berätta för försäljaren var och hur du tänkt måla så kan han eller hon hjälpa dig att hitta rätt tejp. Nuförtiden finns många olika sorters maskeringstejper. En del är till för att användas utomhus, en del passar bättre på plast eller sten än på trä osv. En billig allroundtejp är sällan det bästa valet. Välj en tejp som kan sitta kvar på ytan genom flera strykningar utan att behöva dras av mellan strykningarna.

tejpa innan målning 

Det viktiga är att inte se tejpen som en obetydlig detalj. Faktum är att ojämna kanter syns väldigt tydligt i ett målat rum. Är listerna och väggarna målade i olika nyanser blir skillnaden så klart extra tydlig. På samma sätt blir resultatet imponerande om du lyckas få till de där perfekta, knivskarpa kanterna.

Tejpa med långa remsor

När du sätter upp tejpen, tejpa med så långa remsor som möjligt. Det gör det lättare att få raka linjer. När du tejpat klart, dra med två fingrar längs hela tejplängden så att tejpen förseglar ordentligt längs underlaget och förhindrar att våt färg kan tränga in under tejpen. Du kan också måla ett varv längs med tejpen med en liten pensel, detta skapar ett ännu bättre skydd.

Dra loss tejpen så snart du kan

Bra maskeringstejp kan sitta en längre tid utan att klistret härdar och tejpen fastnar. Men du ska ändå tänka på att aldrig sätta upp tejpen för tidigt. Gör det helst precis innan du ska börja måla. Sedan ska du dra bort den så snart du kan, innan färgen hunnit torka. Torkar färgen ökar risken att färg följer med när du drar loss tejpen. En tejp av god kvalitet kan sitta kvar över två eller kanske till och med tre strykningar, men använder du en billigare tejp måste du ta bort tejpen efter varje strykning och sedan tejpa igen när färgen torkat. Omständligt och onödigt, så se till att du har en bra tejp från början.

 

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!28 Sep 2020