Hur länge räcker målarfärg och hur mycket färg behövs för att slippa få en massa över? Vi tittar närmare på detta.
Att köpa material och färg för att måla om i hemmet kan vara svårt. Det är inte ovanligt att man förköper sig och således får en massa färg över. Har man ett garage så är det inte alls ovanligt att några hyllor i detta ganska snabbt fylls av färgpytsar som blivit över.
Först och främst så ska vi säga att alternativet är värre. Det är betydligt tristare att se att färgen inte räcker till och att man i och med detta antingen tvingas åka till färgbutiken för att köpa ny, eller låta det vara som det är. Det senare är faktiskt inte ovanligt. Har man utfört två strykningar i en starkt kulör och resultatet är hyggligt så nöjer sig många med det. Man struntar i att få det perfekta resultatet.
Alltså så finns ett värde i att köpa lite extra - men för den sakens skull så måste man ändå hitta en balans och inte stå där med en burk innehållande 9 liter färg och där man köpt 10 liter. Tänk även på att det finns en fördel i att köpa mindre burkar. Burkar finns i olika storlekar och genom att blanda så kan man också få lite bättre kontroll. Även om färg håller i ungefär två år så är det svårt att motivera att man ska få användning av exempelvis sju liter färg som ligger i en tiolitersburk.
Använd verktygen som finns online
Ett tips för att räkna rätt är att använda de verktyg som finns hos de större leverantörerna.
På Jotum, Beckers och Nordsjös hemsidor finns det beräknare av färg. Du ska först och främst mäta det som ska målas. Handlar det om ett rum så mäter du höjden, du mäter bredden på väggarna och du mäter eventuella andra ytor som ska målas - fönster, dörrar och kanske tak eller golv.
Dessa verktyg ger dig en bra bild av hur mycket färg du kommer att behöva, men de ger inte hela sanningen då varje måleri är unikt sett till att mer- eller mindre färg kan behövas beroende på förutsättningar och även beroende på kulör. Verktygen är bra, men de är inte perfekta.
Ett råd är även att du konsulterar inne i butiken. Ta gärna med bilder på det som ska målas och berätta lite om material och annat. Givetvis med korrekta mått. Personalen är kunniga och hjälpsamma i dessa frågor. Du kanske får färg över, men det kommer inte att handla om några enorma mängder.
Bonustipset är att hitta något som behöver målas om. Du kanske har någon gammal möbel som är i behov av en uppfräschning? Det är snyggt att matcha möbler i samma färg som väggen - särskilt om det handlar om lite starkare kulörer. På så sätt minskar du svinnet och får användning av den färg du köpt.
Räcker tio liter till en vägg?
Återigen, det är en fråga som är väldigt svår att svara på. Hur stor vägg handlar det om, vilken kulör har färgen - starkare kulörer kräver ofta fler strykningar - och vilket bakomliggande material ska du måla på? Tio liter färg är emellertid mycket. Man brukar säga att tio liter färg ska täcka ungefär 30 kvm. Således så kan du klara av fler än en vägg på tio liter färg. Du ska klara av en yta motsvarande 30 kvm om rätt förutsättningar finns.
Hur länge håller öppnad- och oöppnad färg?
Öppnad färg håller i ungefär två år. Detta under förutsättning att den förvaras korrekt. Har du en liten friggebod där du förvarar gammal färg så är det nog dags att göra en liten tur till miljöstationen. Färg påverkas negativt av kyla och frost. Detsamma gäller för värme. Undvik att ställa färg bredvid ett element exempelvis. För att få bättre hållbarhet så kan man förvara färg upp och ner; det minimerar att luft kommer in genom burken. Skriv datum så får du en bättre bild av när färgen i fråga köptes.
Oöppnad då? Här finns det tydliga etiketter att läsa på burken. Oöppnad färg håller i minst två år - givet att förvaringen är korrekt. Ett enkelt sätt att avgöra kvaliteten på färg är att öppna locket. Gammal färg luktar riktigt illa. Är den dessutom grynig så finns ytterligare en indikation på att bäst-före-datumet passerats. Färg som skurit sig då? Den kan du rädda genom att röra om.
Liknande artiklar
En guide till att måla med linoljefärg
Andra inlägg
- Så renoverar du dina golvlister
- Ta bort färg med varmluftspistol
- Energisnåla infravärmare till altanen
- Blanda egen linoljefärg
- Puts eller målad träfasad | Fasadmålning Stockholm
- Sätta upp vävtapeter – en guide
- Moderna färger till sovrummet
- Bygg ett väggfast skåp för trädgårdsverktyg
- Måla staket – en guide