Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

ROT-avdrag / Skattefrågor

Alltsedan ROT-avdraget blev verklighet har allt fler kunnat förverkliga sina drömmar och fått bukt med de renoveringsbehov som hemmet haft. Att ta hand om sitt hus ger självklart huset en längre livslängd och höjer både trivseln och värdet på fastigheten.

En enkel och billig åtgärd kan vara att måla om fasaden. En tålig och bra färg skyddar huset mot väder och vind och är ett enkelt skönhetslyft som verkligen kan rekommenderas oavsett om du tänkt sälja eller bo kvar.

ROT-avdraget möjliggör drömmar

Många som tidigare hade valt att måla om på egenhand väljer idag att hyra in experter för arbetet. Detta inte bara för att det i dagsläget är en ekonomiskt gångbar åtgärd för de allra flesta, utan för att man vet att det blir korrekt utfört. Ett annat plus är givetvis att man kan få njuta av den korta semestern istället för att lägga all tid och kraft på renovering.

skatt avdrag hand kontrakt

Få ner kostnaden på arbetet

För att få till stånd en så bra deal som möjligt är det givetvis värt att se sig runt bland flera olika hantverkare. Om det exempelvis handlar om att få sin fasad ommålad och man bor i Stockholm kan man enkelt använda sig av oss. För att ge en lite fingervisning på vad du som beställare av tjänsten kan förvänta dig att betala för ligger priserna runt 350-500 kronor i timmen. Detta innan ROT-avdraget som kommer att sänka arbetskostnaden med 30 procent.

Priserna skiljer sig åt beroende på arbetets omfattning och svårighetsgrad men det kan även skilja i pris om man väljer att hyra in experter med specialkunskaper inom arbetsområdet som man är intresserad av. Att välja oss som målar-firma som ligger på rätt sida av stan kan också vara en god idé eftersom att du i annat fall kan komma att stå för resekostnaderna för målarna.

Är du osäker på om du kan utnyttja avdraget? I grund och botten är allt som krävs att du har en inkomst och betalar skatt. Naturligtvis får du heller inte redan ha utnyttjat hela beloppet på andra projekt under innevarande år. För mer utförlig och dagsaktuell information hänvisar vi till Skatteverkets informationssidor.

Är målning avdragsgillt vid försäljning?

Vid en försäljning av en bostad så vill man maximera sin vinst och många försöker att vända på varenda liten sten i jakten på mer pengar. Tyvärr så är många av dessa stenar olagliga att röra och som gör att personen i fråga kan komma att upptaxeras. Man har helt enkelt uppgett felaktiga uppgifter i sin deklaration i samband med försäljningen.

Det är inte alls ovanligt att man uppger en renovering som inte ägt rum, att man säger sig ha genomfört ett större - dyrare - projekt än vad som egentligen ägt rum eller att man, så att säga, tar etts kott och uppskattar ett värde som inte alls har någon verklighetsförankring. Det är inte ovanligt att målerijobb är exempel på projekt som anges och vi tänkte försöka reda ut lite vad som gäller här.

Först och främst: en målning i hemmet är avdragsgill och du kan i många fall dra av kostnaden vid en försäljning. En summa som dock även ska räknas av mot det förmodade slitaget. Har du exempelvis målat om nyligen så är slitaget inte så stort och du kan dra av en större del av kostnaden. Målade du om för tre år sedan - ja, då kommer blir det förmodade slitaget högre och summan du kan dra av således också lägre. Nyckeln är att alltid spara kvitton och fakturor som du kan visa upp vid granskning.

Vad gäller angående renoveringskostnader i hemmet inför en försäljning

Okej. Så du har målat om och har en total kostnad på 3000 kronor - kan du dra av detta vid din försäljning? Nej, det finns nämligen några grundregler som måste uppfyllas innan en renovering är att anse som avdragsgill. Vi radar upp dessa nedan:

  • De sammanlagda utgifterna måste överskrida - eller ligga exakt på - 5000 kronor. Detta under ett kalenderår.

  • Det måste ha skett i förbättrande syfte - bostaden ska alltså vara i bättre skick vid försäljningen än vid köpet tack vare renoveringen. Var bostaden nybyggd då du köpte den så kan du således inte dra av kostnaden för ett måleri.

  • Det ska vara faktiska utgifter som du haft.

Vad du inte får dra av är följande:

  • Värdet av eget arbete. Har du målat om själv så kan du inte dra av arbetskostnaden.

  • Del av arbete som omfattas av Rot-avdraget. har du anlitat en målare och dragit av 30% av arbetskostnaden så kan du göra ytterligare ett avdrag på kostnaden du betalat; däremot så får inte dra av summan som använts för Rot.

  • För dig som husägare så kan du inte dra av utgifter som ägt rum före 1952. Motsvarande årtal för ägare av bostadsrätt är 1974.

  • Utgifter som täcks av försäkring.

 

Välkommen att kontakta oss så tar vi fram en kostnadsfri offert på ditt uppdrag!