Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Så renoverar du dina golvlister

Renovera golvlister

Golvlister bidrar till ett högre estetiskt intryck i ett rum. De ramar in, de bryter av mot färgen på både väggar och golv och skapar en kontrast som ger en visuell effekt.

Golvlister fyller en praktisk funktion i att dölja eventuella misstag som skett vid golvläggning och målning/tapetsering. Många golv läggs levande och det innebär att mellanrum måste lämnas mellan golv och vägg: listen döljer detta.

Tyvärr så slits golvlister ganska hårt. Det innebär att intrycket av ett rum också försämras genom detta. Anledningen till slitaget är en kombination av att listerna drar till sig mycket smuts, damm och fett samt att många glömmer bort att ta bort allt detta i samband med städningen. Man städar golvet, men man glömmer bort att gå upp en decimeter - ge och ta - för att städa ovanpå listen. Det sliter på både färgen och nyansen. En från början vit golvlist kan relativt snabbt bli gul och tråkig.

Utöver detta så kommer även vardagen in i bilden. Barnen leker och slår in leksaker i listerna. Du själv dammsuger och kör in munstycket i dem: allt skapar ett slitage som innebär att du måste agera och fräscha upp dina golvlister med jämna mellanrum. Något som emellertid inte alls är så svårt.

Slipa, skrapa och måla dina golvlister

Det finns två alternativ då det kommer till att renovera slitna lister. Båda har för och nackdelar. Det ena är att du tar loss listerna och renoverar dem i ett separat rum där du lägger dem över två bockar. Fördelen med detta är att du kan arbeta mer ergonomisk och mer effektivt. Nackdelen är att listerna kan gå sönder då du tar loss dem. Här måste du vara försiktig.

Det andra tillvägagångssättet är att renovera listerna på plats. Fördelen där är att du inte behöver riskera att förstöra listerna. Nackdelen är naturlig: din arbetsställning blir liggande eller sittande på huk - vilket sliter på kroppen.

Oavsett vilken metod du väljer så följer du enligt följande steg:

  1. Först och främst så ska listerna tvättas. Använd vanlig målartvätt för detta. Se till att du har täckt golvet (om du arbetar med listerna på plats) och att alla möbler är flyttade från väggarna. Du ska ha plats att jobba.

  2. Börja med en stålskrapa och gå längs med listerna. Se till att överflödig färg försvinner - men utan att vara alltför nitisk. Du behöver inte slita ihjäl dig vid detta moment.

  3. Slipa. Nästa moment handlar om att slipa i syfte att rugga upp ytan. Använd ett fint sandpapper och arbeta dig metodiskt längs väggarna. Avsluta med att torka golvlisterna rena med en microfiberduk.

  4. Spackla. Om det finns trärena ytor så kan du måla dessa med lite grundfärg. Låt det torka och gå samtidigt igenom de delar som har exempelvis sprickor, skador eller ojämnheter. Dessa spacklar du över. Därefter så slipar du en gång till, får en jämn yta och torkar rent med samma microfibertrasa (som du, naturligtvis, rengjort).

  5. Det sista momentet är att måla listerna. Här passar det utmärkt med en halvblank snickerifärg. En sådan är enklare att rengöra i framtiden. Se till att täcka längs med väggarna också så att du inte spiller. Måla två varv och var noggrann. Ta bort tejpen så snart som möjligt så att den inte bränner fast. Vill du experimentera så välj en annan kulör än den vita. Att måla golvlisterna - och taklisterna - i samma färg som väggen skapar ett häftigt och pampigt intryck. Det är en av de hetare trenderna gällande inredning som syns i år.

Liknande artiklar

Brandskyddsfärg | Så fungerar det

Måla med färgspruta | Så gör du

Bredspackling | Steg för steg

 

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!
21 Mar 2024