Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Måla kök | Tips om köksmålning

Guide till köksmålning. Ska du måla köket? Läs då våra tips för bästa resultat, bland annat gällande färgen på väggarna i köket.

Lätt att fräscha upp ett gammalt kök

Trender kommer och går och sällan blir detta så tydligt som då det kommer till köket. Ett kök som för några år sedan kändes trendigt, modernt och inbjudande kan idag kännas hopplöst daterat. I synnerhet gäller detta idag då pendeln börjat svänga åt att inreda med mer färg inblandat. Det vita – kliniska – köket är idag att anse som tråkigt och detta då fler och fler väljer att piffa upp genom att använda olika piggare färger.

Detta är en trend som vi välkomnar (inte enbart för att vi är målare och förhoppningvis får fler uppdrag) utan främst för att färg behövs. Vitt må vara klassiskt och stilrent – men i längden kan det bli väldigt tråkigt och trist. Ett äldre kök kan behöva en ansiktslyftning och en rejäl uppfräschning. Billigaste sättet att ge köket detta nödvändiga lyft – det är att måla om det.

Innan vi fortsätter så ska vi dock även nämna att exempelvis köksluckor med fördel kan lämnas in för en lackering eller målning. Det är viktigt att dessa får en jämn och fin yta och troligt är att du saknar förmågan att göra detta för hand. Det behöver inte bli så dyrt att lacka- eller måla om dem – men ta för säkerhets skull in prisuppgifter innan så att du kan jämföra kostnaden.

Måla kök – några tips

  • Tänk på att köket är en plats där du lagar mat och att detta medför matos och fettstänk. Väggarna i ditt kök är alltså förmodligen väldigt smutsiga. Det innebär att du måste lägga ner väldigt mycket tid på att rengöra dem. Investera i ett bra rengöringsmedel och använd varmt vatten.

  • Täck! Slarva inte med täckningen av bänkskivor, golv och lister (om du inte tar bort dessa). Se till att spishäll, kylskåp och frys också täcks in. Du spiller mer än du tror.

  • Vid väggar som inte ansluter till diskhon kan du använda vanlig färg. Vid diskhon och vid spisen – där vattenstänk förekommer – så kan du använda dig av ett våtrumssystem kallat VA (Vatten Avvisande ytskikt). Detta naturligtvis förutsatt att du inte skaffar ett stänkskydd.

  • Måla uppifrån och ned. Börja längst upp vid taket och arbeta dig nedåt; detta av naturliga skäl så färgen rinner nedåt. Genom denna teknik slipper du förhoppningsvis en massa spill. Använd pensel vid lite pillrigare områden och ta de större ytorna med en roller.

 

Måla kök 
Blir det så här rörigt är det bäst att anlita en professionell målare.

Vilken färg på väggar i ett kök?

Att vi tidigare talade varmt om färg i köket innebär inte att du ska köpa de mest explosiva färgerna på marknaden. Det kan vara roligt att ha ett kök i rosa – men det är förmodligen ganska tröttsamt i längden. Vår rekommendation är att du väljer lite lugnare färger på väggarna i köket. Grått är en het färg som flera målat sina kök med. Det är också en färg som är relativt enkel att matcha mot exempelvis bänkskivor i mörkt trä och mot exempelvis handtag i läder. Även blått – den lite mörkare tonen – är väldigt populär och gångbar.

Vi kan här även ge ett tips i att försöka hålla färgerna ton-i-ton i köket. Och; en annan trend är att hålla exakt samma färg både på väggarna, köksluckorna, handtagen och på bänkskivorna. Detta är dock kanske enbart för den modige och kan lätt bli enformigt i längden. Kom ihåg att köket är en plats där du spenderar väldigt mycket tid – se till att välja en färg som du inte riskerar att tröttna på.

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!4 Oct 2017