Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Ta bort färg med varmluftspistol

Att ta bort färg med varmluftspistol är ett av de mest vanliga sätten att ta bort färg på. Värmen gör färgen mjuk och den lossar med enkelhet från underlaget. Färgen kan dras loss i sjok. Metoden fungerar på flera olika typer av färger, till exempel olje-, alkyd, akrylat och latexfärg.

Så använder du en varmluftspistol

Det är relativt enkelt att använda en varmluftspistol: du värmer på färgen, skrapar och drar sedan bort den. Känner man sig osäker kan man öva lite först på en bit som inte är i direkt blickfång. Vilken temperatur man behöver ha beror på färg och underlag. Läs alltid bruksanvisningen innan du använder varmluftspistolen. Tycker man att det är otäckt att använda en varmluftspistol är det bättre att anlita en professionell målarfirma som hjälper dig med det som du vill ha gjort.

Användning av varmluftspistol eller värmepistol kräver viss försiktighet, hög koncentration, skyddsglasögon och skyddskläder.

Varmluftspistoler kan bli mycket varma, upp till 900°C, och riskerar att skada underlaget på vilket det används. I värsta fall kan man sätta eld på hus eller möbler med en värmepistol. Färgflagor kan också fatta eld och flyga iväg. Det är därför viktigt med skyddsglasögon och skyddskläder så att man inte får några brännskador. Håll uppsikt på miljön runt dig så att det inte börjar brinna någonstans. Som sagt är det inget fel med att anlita målare som gör jobbet åt dig.


ta bort färg med varmluftspistol

Välj rätt varmluftspistol

Varmluftspistoler kan användas till mer än att bara ta bort färg. Det finns flera varianter av varmluftspistoler eller värmepistoler och många är skapade med ett särskilt syfte. De har olika watt-tal, skiftande typer av värme, varierande lufttryck och flöde samt diverse munstycken. Ofta kan man använda en varmluftspistol till flera saker men om du tänkt dig att främst ta bort färg med din varmluftspistol så skall du köpa en som är bra på just det. Annat man kan göra med en varmluftspistol är till exempel att få loss rostiga bultar, limma kantfolie, svetsa plast, löda samt göra maränger eller créme brûlée.

Kanske har du redan en varmluftspistol där hemma som du tänkt använda till att ta bort färg? Kontrollera då först vad det är för typ av pistol som du har innan du börjar använda den.

Du kan använda värmepistoler till att ta bort färg på finsnickerier eller precis invid fönster så länge som du har rätt värme och bra munstycken. Fråga på din byggvaruhandel så att du får precis rätt varmluftspistol. Det är ganska stort prisspann på varmluftspistoler, från några hundralappar och upp till tusentals kronor kan de kosta. Detta beror på att vissa har fler och större användningsområden än andra. Det går också att hyra varmluftspistoler om du bara tänker använda den till ett speciellt projekt.

Varmluftspistol med IR-värme

Det finns varmluftspistoler som använder sig av infraröd värme. IR, eller infrarött, är en typ av strålningsvärme som värmer upp en sak eller objekt utan att värma upp luften omkring. Det är vanligt att det används för rehabilitering av människor och djur men det kan alltså även användas för att ta bort färg. Den här typen av värmepistol skall tydligen vara väldigt exakt och ska inte kunna skada materialet under, enligt tillverkaren.

De som säljer den här typen av värmepistoler säger att de är mer skonsamma mot miljö och människor eftersom den infraröda värmen inte frigör farliga ämnen som kan finnas i färg och som blir till giftig ånga vid uppvärmning. Det skall även gå att ta bort lack och lim med IR-varmluftspistol. Man skall inte använda IR-värmepistoler på människor eller djur, de är inte gjorda för det ändamålet.


Liknande artiklar

Blanda egen målarfärg

Renovera balkongdörr – tips & råd

Tejpa innan målning - Så får du till perfekta kanter

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!

 

16 Jan 2024