Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Blanda egen målarfärg

Kan man blanda egen målarfärg?

Visst, och faktum är att många idag väljer att göra detta. Dels i syfte att få experimentera lite och för att ta steget tillbaka till barndomen - vem gillade inte att blanda ihop olika färger då? Dels också för att få en unik lösning som ingen annan har. Oavsett vilket: det går att blanda egen målarfärg.

Att blanda egen målarfärg behöver inte vara så svårt - men då talar vi här om att bryta färg snarare än om att blanda färg från grunden. Det är nämligen det som många menar då det talar om att man blandat egen färg: man har förändrat en färg genom att blanda olika kulörer och genom detta få det unika kulör vi ovan nämnde.

blanda färg

Man kan bryta färger på alla tänkbara sätt och få fram egentligen vilken färg som helst. Vanligast dock, det är att man tar professionell hjälp med det. Fusk? Inte direkt. Det man ska veta är att färghandeln och personalen i sådana är utbildade i detta.

Dessutom så har de maskiner som gör att färgen blandas på ett korrekt sätt. Vi skulle säga att det är den bästa vägen att gå. En fördel med detta är att man kan exempelvis ta med sig en färg som man gillar och där denna sedan analyseras varpå en brytning sker till dess att man hittar rätt ton och nyans. En färg som kan sitta på ett klädesplagg, på en möbel eller härstamma från naturen i form av en sten, en kotte eller exempelvis en speciell blomma. Som sagt, de flesta färger går att bryta fram - men blir ofta bäst genom professionell brytning.

Så här kan du blanda egen målarfärg

Det går emellertid även att blanda egen målarfärg utan professionell hjälp. Det första du kommer att upptäcka då du går in i färghandeln är att du har ett extremt stort urval av nyanser och kulörer att välja bland. Varje färg har hur många skalor och toner som helst.

Hur ska man kunna hitta rätt där? Ett tips är att utgå från färgtoncirkeln. Den fungerar som en klocka där klockan tolv är gult, klockan tre är rött, klockan sex är blått och där klockan nio i sin tur är grön. Mellan dessa grundfärger finns sedan olika nyanser och själva grundregeln är att man försöker blanda mot en närliggande färg för att få rätt resultat. Du kan exempelvis inte bryta gult - klockan tolv - mot blått - klockan sex. Där skär det sig sig direkt.

Vi skulle rekommendera dig att använda brytningsfärger på flaska som gör att du kan droppa i önskad mängd. Det finns även varianter på exempelvis tub, men dessa är svårare att hantera. Vad gäller kulörer så finns brytningsfärger i gul, svart, röd, blå, oxidgul, oxidröd, grön och i grön umbra. Det kan även behövas fler än en enda brytningsfärg innan man hittar den färgton och nyans man vill ha. Var således beredd på att experimentera.

Du ska alltså utgå från en vit färg och därefter ska du prova dig fram. Viktigt är att du hela tiden antecknar hur du gjort - exempelvis hur många droppar brytningsfärg som adderats, samt vilka/vilken brytningsfärg som använts. Då du blandar så ska du använda antingen en ballongvisp eller en rörpinne med hål. Det ger en mer effektiv blandning. Då du väl hittat rätt nyans så är det rent teoretiskt bara att fortsätta och följa de anteckningar du gjort. I praktiken så brukar detta emellertid vara svårare. Detta gör att man rekommenderar egen färgbrytning endast för mindre snickerier. Ska du måla om en hel vägg så är det, helt enkelt, lättast att ta professionell hjälp i din lokala färghandel.


Liknande artiklar

Ta bort målarfärg från kläder och redskap - Tips & råd

Asfaltsmålning på skolgård eller parkeringsplats

Måla över eller rengöra väggen vid fläckar?

 

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!
5 Apr 2021