Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Ta bort målarfärg från kläder och redskap - Tips & råd

Här följer tips och råd om hur du ska göra för att ta bort målarfärg från kläder och verktyg.

Har du någonsin målat om i hemmet så vet du också att färgen har en förmåga att även hamna på andra ställen än på exempelvis den vägg som ska målas. Det skvätter och det kan innebära att tröjan, byxorna eller skorna blir fulla av färgfläckar som i sin tur kan vara svåra att få bort.

ta bort målarfärg från kläder och redskap

Det är dessutom oundvikligt att exempelvis rollers och penslar som använts får färg på sig och vi tänkte gå igenom lite kring hur du ska få dessa rena och fräscha till nästa gång det är dags att måla om hemma.

Först och främst så ska man alltid tänka till innan man målar. Med detta menar vi att man ska välja kläder som man inte är rädd om utan som kan kasseras om de blir alltför nedstänkta. Det är de flesta medvetna om.

Problemet ligger i att man tror sig ha målat klart och sedan upptäcker en liten, liten yta som ska förbättras. Det innebär att man hämtar färg och pensel och målar denna - bara för att upptäcka att kläderna man då har på sig, kanske favorittröjan, fått en ful färgfläck på sig. Har detta hänt dig? Det finns lösningar och här tänkte vi ge några snabba tips kring hur du får bort fläcken - utan att tröjan behöver slängas.

Så tar du bort latexfärg från kläderna

Vanlig latexfärg är den vanligaste färgen som används vid målning i hemmet. Den går även under namnet akrylfärg eller akryl latexfärg. Kärt barn har många namn och gällande denna färgtyp så är anledningen till den stora populariteten att färgen i fråga

A) ger en väldigt bra effekt och

B) att den är relativt billig.

Inte desto mindre dock: den skvätter den med. Hur ska man då göra med en fläck från latexfärg? Dessa steg kan med fördel följas:

  • Kniv direkt. Ju snabbare man upptäcker en färgfläck, desto enklare är det att bli av med den. Ser du att du har en fläck på ena ärmen så avbryt målningen för en stund och gå istället till kökslådan där du plockar fram en kniv. Med denna kan du sedan skrapa bort så mycket som möjligt.

  • Ta av dig tröjan. Nästa steg är att ta av plagget och skölja fläcken under varmt vatten. Börja bakifrån av tyget och gnid lite med fingertopparna så att vattnet penetrerar sig genom fläcken via baksidan. Därefter kan du upprepa proceduren från framsidan av plagget. Här finns det faktiskt stora möjligheter att fläckens saga är all. Latexfärg är nämligen en blandning av vatten och akryl. Det innebär att det - beroende på hur snabbt man agerar - faktiskt kan ha en ren tröja redan efter dessa steg. Om inte? Då fortsätter vi.

  • Lösning av tvättmedel och tvål. Blanda en liten skål med tvättmedel och vanlig tvål och rör ihop det till en smet. Ta därefter en trasa och blöt den i vatten varpå du sedan doppar den i lösningen och gnider - försiktigt - över fläcken. Skölj av och upprepa några gånger. Handlar det om en mer ingrodd fläck så kan du testa att använda dig av hårspray. Spraya fläcken i ungefär 45 sekunder - en minut och du kommer att se hur den försvinner efter att du sköljt med varmvatten.

  • Tvätta normalt i tvättmaskinen. Efter att fläcken försvunnit - helt elle delvis - så är det bara att tvätta tröjan som vanligt i tvättmaskinen. Om den, mot förmodan, skulle vara kvar så försök att gnugga med blandningen av tvättmedel/handtvål innan plagget torkar och kör ännu en gång i maskinen. Det borde hjälpa!

Så rengör du dina redskap

En pensel kan användas flera gånger och det är viktigt att veta att man således kan gå upp lite i pris och köpa en pensel av en bättre kvalitet. Dels så kan de rengöras och dels så blir de också bättre i takt med tiden. Svårigheten för privatpersoner ligger just i att rengöra och om detta tänkte vi tipsa nu:

  1. Börja med att skrapa bort all färg ner i burken.

  2. Fyll en burk med vatten och lägg penslar och roller i denna. Fyll på med lite diskmedel och låt redskapen ligga i några timmar.

  3. Torka. Ta en trasa och torka av penslarna. Därefter ska de torka naturligt och har du någon gång funderat på varför en pensel har ett litet hål i handtaget så kan du sluta upp med den fundering nu. I denna hålighet trär du genom spiken - eller kroken - där penseln ska hänga för tork. Samma sak gäller för en roller.

  4. Vattnet där redskapen legat ska sedan förslutas och du ska ta detta till närmsta återvinningsstation där personalen ger dig vidare information kring var avfallet ska placeras. Du ska aldrig, under några som helst omständigheter, hälla vattnet i vasken eller i toaletten.
  5. Lätt som en plätt. Lycka till med ditt målerijobb!


Liknande artiklar

Miljövänlig färg | Så målar du klimatsmart

Måla med linoljefärg | En guide för utomhusmålning

Tejpa innan målning - Så får du till perfekta kanter 

 

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!

 

20 Aug 2020