Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Miljövänlig färg | Så målar du klimatsmart

Måla med miljövänlig färg

Hur miljövänlig är egentligen den färg som klassas som miljövänlig i färghandeln? Ja, därom finns många åsikter. Det enda som egentligen krävs för att en färg ska klassas som miljövänlig är att den är vattenlöslig.

Den färg som oftast säljs som väggfärg i Sverige, akrylatfärg eller plastfärg som den också kallas, är vattenlöslig men innehåller många andra ämnen och tillsatser som inte kan klassas som miljövänliga. Basen är till exempel fossil olja, en ändlig resurs och något som vanligtvis inte återfinns i ”miljövänliga” produkter. Dessutom innehåller den tillsatser som t ex mjukgörare, konserveringsmedel och filmbildare (en substans som gör att färgen stelnar och bildar en hinna). 

Symptomatiskt nog rekommenderas man av färgfabrikanterna att inte sova i ett med akrylatfärg nymålat rum på 4 veckor, vilket ju kan ge en antydan om att det inte är en jättenyttig produkt vi har att göra med.

Hårda krav på miljövänlig färg

Men kan man då ställa så höga krav på färger, att de inte ska ha någon inverkan alls på hälsa och klimat? Går det ens att tillverka en färg som är miljövänlig på riktigt och samtidigt fäster och ser bra ut (vilket ju trots allt är anledningen till att vi målar våra väggar)? Ja, det är svårt att ge entydiga svar på de frågorna, men det finns traditionella färgtyper som åtminstone är skonsammare mot miljö och hälsa än plastfärg. Vi tar här en titt på några av de alternativ som finns om man vill måla lite klimatsmartare.

färgburk med linfröolja och penslar

Linoljebaserad färg

Linoljefärg används traditionellt på snickerier och möbler inomhus men kan även användas på väggar både inne och ute. Det är lite krångligare att måla med linoljefärg än vanlig färg eftersom man måste stryka ut färgen i ett mycket tunt lager, men med rätt förkunskaper och lite övning går det utmärkt. Linoljefärg är oftast fri från tillsatser och dessutom tillverkade av naturliga, icke-fossila ämnen från naturen. Det kan lukta en del när linoljefärg torkar, men den är helt ofarlig.

Äggoljetempera

Även med äggoljetempera kan man måla möbler, snickerier och väggar. I äggoljetempera används både ägg och linolja och tillsammans bildar de en slitstark yta som reflekterar ljus på ett mycket tilltalande sätt.

Nya produkter

I och med att utvecklingen går framåt och miljömedvetenheten stiger har de stora färgtillverkarna insett behovet av att utveckla en färg helt utan fossila tillsatser och andra medel, men som samtidigt håller så god kvalitet att professionella målare vill använda den. Bland annat har Colorama tillverkat en  ny färgtyp innehållande enbart naturliga tillsatser; cellulosa, mjölkprotein, fettsyror och vegetabiliska oljor, som sägs vara resultatet av nio års forskning och vara framtiden för den miljövänliga färgen och ett stort steg för miljön. Det låter spännande och det får anses positivt att färgindustrin valt att ta sikte på en mer miljövänlig produktlinje.

Vi håller oss ständigt uppdaterade om det senaste inom miljövänliga färger och strävar även efter att som företag i stort bidra till en bättre miljö genom att dra ner på transporter, sopsortera, minimera användandet av engångsartiklar, återanvända det som går att återanvända etc.


Liknande artiklar

Ta bort målarfärg från kläder och redskap - Tips & råd

Så slipper du penseldrag - måla som proffsen

Så målar du ditt tak | tips inför takmålningen

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!26 May 2021