Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Så slipper du penseldrag - måla som proffsen

Att undvika synliga penseldrag är en av de största utmaningarna när man målar möbler, skåpluckor och andra ytor. Här berättar vi hur du gör för att lyckas!

Att använda en roller för målningen är inte möjligt i alla lägen. Och att måla med pensel ger en speciell sorts struktur och känsla som helt enkelt inte går att uppnå på något annat sätt. För målning av möbler och skåpluckor är penseln en nödvändighet, och även vid väggmålning behövs oftast en pensel för att komma åt i hörn och längs lister. Så hur gör man då för att penselmålningen ska bli lagom jämn och fin och för att slippa alltför tydliga penseldrag?

Gör ett grundligt förarbete

Som alltid när det kommer till målning så är grundarbetet av stor betydelse för slutresultatet. Om du tar dig den tid det behövs för att åstadkomma en helt ren och jämn yta så kommer målningen att bli både lättare och i slutändan snyggare. Om du målar om en fabriksmålad möbel eller skåplucka så måste du slipa ytan noga för att rugga upp den, annars kommer färgen att fästa dåligt.

slipp penseldrag och måla som ett proffs

Alla ytor måste dessutom rengöras noga så att de blir helt fria från smuts och fett. Eventuella jack och skador bör spacklas, och spacklet ska slipas ner så att det är helt i nivå med den övriga ytan.

Om du tar dig ordentligt med tid att göra ett bra förarbete så kommer hälften av jobbet vara gjort redan innan du doppar penseln i målarburken!

Använd penslar av hög kvalitet

När man ska måla och vill ha ett proffsigt resultat så bör man förstås också välja de verktyg proffsen använder. Billiga penslar kan vara helt omöjliga att arbeta med, och resultatet blir ofta undermåligt. Strån lossnar från penseln och fastnar i färgen, penseldragen blir spretiga och ojämna och så vidare. Genom att satsa på penslar av hög kvalitet ger du dig själv en betydligt större chans att lyckas med målningen.

Det bästa för möbel- och snickerimålning är att använda ovala penslar med syntetborst. Helst ska penselstråna vara kluvna, eftersom detta gör att penseln kan ta upp betydligt mer färg och ge en jämn och fullödig färgapplicering vid varje drag. Dessa penslar blir egentligen bara bättre för varje målning och är en mycket bra investering i det långa loppet.

Applicera mycket färg

När du målar ska du försöka att applicera mycket färg och få ut den i långa drag så fort som möjligt. Ett knep som riktiga målare har är att måla vått i vått, eftersom detta minskar risken att penseldragen syns. Så fort du strukit en yta så börjar du med nästa strykning bredvid innan färgen hunnit torka. Samtidigt får du inte heller ta alltför mycket färg, eftersom färgen då lätt börjar rinna.

Penseldrag kan också bli synliga om färgen du använder är för tjock för att appliceras med pensel. Du kan då späda ut färgen med lämpligt lösningsmedel, till exempel vatten för vattenlöslig färg. Spä väldigt lite åt gången och provmåla på en brädbit tills du känner att färgen har en bra konsistens och att penseldragen blir mindre tydliga.

Slipa mellan lagren

Något som brukar skilja proffs från amatörer är noggrannheten, och det gäller hela processen vid målning. En proffsmålare slipar alltid ytan mellan målningarna, eftersom färgen får träfibrerna att resa sig. Genom att slipa och damma av noggrant mellan strykningarna så ser du också till att hela tiden ha en jämn och fin yta att måla på. Detta kommer att reducera de synliga penseldragen och ge dig en lagom livfull och vacker yta på din möbel eller dina skåpluckor. Lycka till!


Andra tips från målaren

Tejpa innan målning - Så får du till perfekta kanter

Måla golvet med linoljefärg

Så målar du ditt tak | Tips inför takmålningen

 

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!

 

30 Jun 2020