Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Måla golvet med linoljefärg

Linoljefärg ger ett vackert och hållbart golv. Det kräver dock att man är noggrann när man målar, framför allt genom att stryka på färgen i så tunna lager som möjligt och låta den torka ordentligt mellan varven. Då slipper man problemet som en del upplever med att ”det aldrig torkar”. Linoljefärg är inte som vilken annan färg som helst, men rätt hanterad slår den de flesta andra färgtyper med hästlängder. Särskilt vackert kan linoljefärg bli på golv, eftersom färgen slits på ett naturligt sätt och ger golvet en vacker patina.

”Förbereder du dig på rätt sätt och tar det lugnt och metodiskt kommer ditt linoljemålade golv att bli så vackert och hållbart som du vill ha det”

När man målar golvet med linoljefärg ska man inte ha bråttom. Det är en process som kan ta veckor, beroende på hur många lager man vill måla. Det är viktigt med god luftväxling och att temperaturen inte går under 15°, då får färgen svårt att torka. Lika viktigt är det att inte måla i direkt solljus, eftersom färgen då torkar för fort. Förbereder du dig på rätt sätt och tar det lugnt och metodiskt kommer ditt linoljemålade golv att bli så vackert och hållbart som du vill ha det.

Förbehandling av tidigare behandlat golv

Innan du ska måla måste du först slipa bort gammal färg eller annan ytbehandling. Det är bäst att göra det med slippapper på ett förlängningsskaft eftersom det ger en mer ruggad yta för färgen att fästa i, men är golvet stort kan det så klart vara bekvämare med en golvslipmaskin. Se till att få bort alla gammal färg, lack eller annat ytbehandlingsmaterial, även från golvspringorna. Dammsug sedan och torka av golvet.

måla med linoljefärg på golv

Grundmåla med utspädd färg

Innan du grundmålar ska du pensla kvistarna med shellack. Det förhindrar att kvistarna lyser igenom på det färdigmålade golvet. Blanda sedan en omgång färg med 10% terpentin (rör om ordentligt!) och måla golvet lugnt och metodiskt med så tunna drag som möjligt. Underlaget ska synas genom färgen. När golvet är målat måste det ges gott om tid att torka, så vänta minst ett par dygn innan nästa steg.

Gör flera strykningar för bästa resultat

När golvet torkat kan du slipa det med ett mycket fint sandpapper för att få loss ojämnheter som till exempel damm som fastnat i färgen. Därefter dammsuger du och gör sedan en till strykning, nu med färg utspädd med 5% terpentin. Vissa nöjer sig med bara två strykningar, men vill du ha ett hållbart och snyggt resultat tar du minst en strykning till. Ju fler gånger du stryker, desto bättre resultat får du. Var bara noga med att låta färgen torka ordentligt mellan varven.

Skapa liv i golvet med olika kulörer

En liten överkurs kan vara att grundmåla och göra första strykningen med en annan kulör än den du sedan vill ha på ytan. När golvet slits framträder då den andra kulören på vissa ställen, något som blir väldigt vackert på ett rustikt sätt.

Skötsel och underhåll

Ett linoljemålat golv mår inte bra av rengöringsmedel, så tvätta det bara med en lätt fuktad mopp med varmt vatten och några droppar Yes. När golvet börjar se väldigt slitet ut underhålls det bäst genom att helt enkelt stryka på ett eller ett par lager till. I en tätt försluten burk håller sig linoljefärg hur länge som helst, se bara till att du rör om i burken ordentligt innan du målar.

Andra tips och råd

Måla med slamfärg

Måla trädgårdsmöbler

Måla trapphus - tänk på detta innan du ber om offert

Enkla tips om hur du bäst målar väggar

 

 

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!
22 Jan 2019