Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Måla trädgårdsmöbler - tips inför våren

målade trädgårdsstolar

När våren är på ingång är det dags att börja tänka på utemöblerna, särskilt om det var några år sedan de fick sig en översyn. Vi låter ju våra utemöbler stå ute under en stor del av sommarhalvåret oavsett om det regnar, stormar eller haglar, och det sätter så klart sina spår. Gillar man sina utemöbler och vill att de ska hålla länge är det därför viktigt att måla om dem då och då, sisådär vart tredje eller fjärde år i alla fall.

”Kom ihåg att när det kommer till målning av trädgårdsmöbler gäller samma grundregel som vid all typ av målning: Förarbetet är a och o!”

Har du å andra sidan köpt nya omålade trämöbler som du tänkt måla, ska du vänta något år med att måla dem, om de är tryckimpregnerade. Tryckimpregnerade möbler innehåller mögelhämmande tillsatser som gör att det är olämpligt att stryka på täckande färg direkt. Låt dem vara som de är till nästa säsong. Obehandlade nya trämöbler kan du olja och måla direkt. Kom ihåg att när det kommer till målning av trädgårdsmöbler gäller samma grundregel som vid all typ av målning: Förarbetet är a och o!

Vilken färg ska man välja?

Om möblerna är målade tidigare ska du välja samma typ av färg som använts innan. Nuförtiden är det vanligaste att man använder sig av speciell fönsterfärg, som finns hos de flesta färgtillverkare. Det är en lösningsmedelsburen alkydoljefärg som bättre står emot väder och vind. En annan, lite mer gammaldags, typ av färg som passar bra till trädgårdsmöbler är linoljefärg.

Nya trämöbler

Nya obehandlade trämöbler ska först grundoljas och sedan slipas så att ytan ruggas upp. Stryk på ett rejält lager grundolja och låt den suga in. Torka bort överflödig olja innan den börjar stelna. Låt torka ordentligt och slipa sedan med ett slippapper. Ett bra trick för att olja in benen nedtill på stolar och bord är att sätta tefat eller burklock under vart och ett av benen och sedan fylla på med olja. På så sätt kan benen suga åt sig rejält med olja och få ett gott skydd utan att du behöver lägga bord och stolar på sidan.

När oljan torkat in ska möblerna grundmålas. Har du tänkt måla med linoljefärg kan du ta lite av färgen och blanda med 20-30% terpentin, och sedan grundmåla med denna blandning. Annars använder du dig av en grundolja som är avsedd att användas i kombination med den färg du valt. När oljan torkat in stryker du på ett eller två lager med täckfärg. Målar du med linoljefärg kan du behöva stryka fler lager, och du ska också tänka på att stryka på färgen så tunt du kan.

Målade trämöbler

Är trädgårdsmöblerna målade sedan tidigare tvättar du dem först med målartvätt och skrapar sedan av så mycket gammal färg du kan. Slipa sedan så att möbeln får en ruggad yta. Ser du tecken på mögel eller svamp bör du dessutom tvätta av möbeln med en speciell mögeltvätt och sedan skölja ordentligt.

Därefter grundmålar du där det blivit trärent, varpå du slipar igen när det torkat. Måla sedan med ett eller två lager fönsterfärg, eller flera tunna lager linoljefärg.

 

 

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!12 Mar 2018