Slamfärg har använts i Sverige sedan urminnes tider. Det är en naturlig och välbeprövad färg som passar allra bäst till fasader med ohyvlat virke som timmer. Slamfärg är billigt, miljövänligt och relativt hållbart; du kan räkna med att en nymålad fasad håller i minst åtta till tio år, längre om huset står i gynnsamma förhållanden där det inte utsätts för alltför mycket blåst och regn.
”Den bästa tiden att måla med slamfärg är på våren och försommaren, då temperaturen är behaglig och gynnsam för färgen. Att måla i direkt solljus en varm sommardag är inte att rekommendera eftersom färgen då torkar för snabbt”
Slamfärg passar utmärkt för utomhusmålning. Den bästa tiden att måla är på våren och försommaren, då temperaturen är behaglig och gynnsam för färgen. Att måla i direkt solljus en varm sommardag är inte att rekommendera eftersom färgen då torkar för snabbt. Ska du måla en solig dag, se då till att du börjar på husets skuggsida och ”följer med skuggan” under dagen.
Vad innehåller slamfärg?
Slamfärg görs nuförtiden vanligen av pigment, rågmjöl eller vetemjöl och vatten. Pigmentet är i till exempel den klassiska Falu Rödfärg järnoxid, men slamfärg finns även i andra kulörer av svart, grått, grönt, gult och brunt. Kokt linolja är också en ingrediens som ofta förekommer, eftersom den hjälper färgen att tränga in i träet och även ger det ett extra skydd. Du bör alltid välja slamfärg som innehåller linolja när du väljer färg till fasaden.
Nymålning med slamfärg
Nymålning med slamfärg bör helst ske efter att fasaden fått stå omålad ett år, för att kådan ska torka ut och kvistarna ska sluta blöda. Slamfärg är en relativt lättarbetad färg som inte kräver så mycket förarbete, passa därför på att göra det med omsorg! Du ska borsta fasaden med en borste eller piassavakvast så att allt damm och smuts försvinner. Skölj även gärna fasaden med kallt vatten och låt torka.
Det första lagret färg bör blandas ut med ca 15-20% vatten, för att färgen ska bli lite mer lättrunnen. Det är nämligen viktigt att det första färglagret blir riktigt tunt. Blir färglagren för tjocka kommer färgen att börja flagna. Det andra lagret behöver inte spädas ut och ska målas på när det gamla lagret torkat minst ett dygn. Till målningen är det bäst att använda en pensel med grova borst, som en plafondpensel, hornsugga eller grov fasadpensel.
Måla om en fasad med slamfärg
Har du en fasad målad med slamfärg är det slamfärg du ska måla om med och inget annat. Är fasaden däremot målad med till exempel en alkydfärg ska du inte använda dig av slamfärg. Annars gäller ungefär samma som vid nymålning; se till att borsta bort flagor och överflödig färg, sedan kan du måla direkt på den gamla färgen. Vanligtvis krävs bara ett lager vid ommålning.
Byta nyans vid ommålning med slamfärg
Vill du byta nyans på huset krävs lite mer förarbete, annars är det lätt att den gamla nyansen lyser igenom efter några år. Du ska göra rent fasaden noggrant och sedan tvätta med målartvätt och sedan skura bort löst sittande färg med en grov borste. Tvätta sedan rent fasaden ordentligt med ljummet vatten och låt den sedan torka.
Sedan gör du som vi nymålning, först ett lager med utspädd färg, torka ett dygn, därefter outspädd färg i ett tunt lager.
Hjälp med målningen
Vill du ha hjälp med målning med slamfärg, är osäker på vad du har för färg på fasaden eller vill ha rekommendationer av produkter är du välkommen att kontakta oss. Vi har stor erfarenhet av fasadmålning med slamfärg och kan hjälpa dig med målning eller att hitta rätt färglösning för just ditt hus!
Andra inlägg
- Så renoverar du dina golvlister
- Ta bort färg med varmluftspistol
- Hur länge räcker målarfärg och hur mycket färg behövs?
- Energisnåla infravärmare till altanen
- Blanda egen linoljefärg
- Puts eller målad träfasad | Fasadmålning Stockholm
- Sätta upp vävtapeter – en guide
- Moderna färger till sovrummet
- Bygg ett väggfast skåp för trädgårdsverktyg
- Måla staket – en guide