Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Takmålning – så målar du ditt tak

Måla ditt tak eller anlita en kunnig målare i Stockholm

Att måla om sitt innertak är inte på långa vägar lika vanligt som att måla om väggarna. Många av oss verkar ta taket för givet, det hänger där uppe, det är vitt och det gör varken från eller till. Det är antagligen sällan du går i n i ett rum och utbrister: ”Vilket vackert tak!”

”Att ge sitt tak ett nytt lager färg, även om det är samma neutrala vita som tidigare, ger hela rummet ett ordentligt lyft”

Att måla om taket kan dock ha en stor effekt på hur ett rum upplevs. Om du tittar närmare på ditt tak märker du antagligen att det är gulnat eller har börjat få små sprickor. Det är inget ovanligt, det händer med ytor som inte målats om på väldigt länge. Att ge sitt tak ett nytt lager färg, även om det är samma neutrala vita som tidigare, ger hela rummet ett ordentligt lyft. Ett nymålat tak ger rummet rymd och lyster, och en känsla av att det svävar.

Läs här nedanför om hur du på bästa sätt målar om ditt tak eller kontakta oss för en kostnadsfri offert på takmålning!


måla innertak

Mörkt för en ombonad känsla

Den som har ett stort rum med mycket ljusinsläpp kanske hellre vill måla taket i någon dovare färg. Ju mörkare färgen är, desto med ombonat och mindre känns rummet. Det blir allt populärare att experimentera med färger i taket; i sovrummet till exempel kan just dova, mörka och lugna färger i taket göra mycket för den rogivande stämningen. Vad vi vill säga här är helt enkelt att ett tak inte nödvändigtvis måste vara vitt, försök att se till rummets funktion, vilka färger du har på väggarna osv.

Måla taket själv

Att måla taket själv fixar de flesta. Det viktigaste är att du skaffar bra penslar och andra verktyg, samt hör dig för i färghandeln vilken sorts färg du ska välja. Beroende på vad du har för tak ser det lite olika ut, mycket har att göra med vilken färg som använts i taket tidigare. Känner du att du saknar hemmafixartakterna är det dock inget som hindrar att du anlitar en målare för din takmålning. Vi hjälper dig gärna med allt som har med målningen att göra, inklusive att välja färg och se till att underarbetet blir korrekt utfört.

Förberedelser

Som med all målning är ett bra förarbete nyckeln till ett gott slutresultat. Beroende på vad för färg som använts till taket tidigare ser det lite olika ut. I tak som är målade med limfärg måste du först avlägsna all gammal färg. Detta görs med en tvättsvamp och massvis varmt vatten. Sitter det kalkfärg i taket ska du istället borsta ytan tills den blir helt torr och sedan dammsuga. I övriga fall räcker det med att tvätta av taket med målartvätt och därefter torka av med en mikrofiberduk.

"Om det finns sprickor i taket ska du spackla igen dessa med finspackel. Låt spacklet torka och slipa sedan med fint slippapper."

När du ska måla

Se till att golv, väggar och taklister är täckta med papp eller plast. Färg stänker, även om man är försiktig! För att måla är det bäst att använda en ganska grov roller, fastsatt på ett förlängningsskaft. På så vis behöver du inte hålla på och krångla med stege, utan kan jobba stående på golvet. Rolla sedan i långa sjok och försök måla vått i vått, dvs ta nästa sjok med färg innan den gamla torkat, så undviker du nyansskillnader och att taket blir flammigt. När taket är målat låter du det torka så länge som det är angivet på burken och stryker sedan på ett andra lager. Klart!

 

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!
25 Mar 2018