Det finns moderna färgtyper som är hållbarare och bättre anpassade för utomhusmålning än linoljefärg, men många är ändå beredda att måla om lite oftare för att få det karaktäristiska utseendet på sin fasad.
Linoljefärg – passar både ute och inne
På gamla hus och på nya hus som byggts i gammaldags stil är linoljefärg förstahandsvalet för de flesta. Har man ett gammalt hus och vill att det ska behålla sitt värde är det viktigt att man underhåller och restaurerar det på ett hållbart och tidstroget sätt och att måla med linoljefärg är ett bra exempel på det.
Men linoljefärg passar inte bara bra på fasader, det är även en utmärkt inomhusfärg till väggar, snickerier och järndetaljer.
Rätt väder och verktyg
Linoljefärg har ett rykte om sig att vara svår att måla med, men det är den inte, bara man tänker på att stryka ut tunt med färg och att använda bra verktyg. För påstrykning används en rundborstad pensel med täta borst som håller färgen bra, dessutom behöver du en moddlare, bredpensel, för att fördriva färgen ordentligt. Linoljefärg täcker flera gånger så stor yta som en vanlig färg, just på grund av att den stryks på så tunt.
Du bör alltid måla på våren eller sommaren, i torr väderlek och vid en jämn, behaglig temperatur. Det tar tid för färgen at torka mellan strykningarna och ännu längre tid om det är regn i luften. Du bör helst också försöka välja en någorlunda molnig dag, eftersom direkt solljus inte är bra för den nystrukna färgen. Är det soligt, börja måla på skuggsidan.
Använd en bra stege och skaffa gärna en steghängare till färgburken så att du slipper klättra upp och ner. Och se absolut till att du har kvalitetspenslar, det kommer att synas på resultatet.
Förberedelser för att måla med linoljefärg
Det går att måla med linoljefärg på redan målade ytor men vill man att färgen ska tränga in i underlaget måste man ta bort den gamla färgen först, annars blir färgen liggande utanpå som en hinna och får sämre hållbarhet.
En fasadmålning inleds alltid med en rengöring av väggarna, det går bra med vatten och diskmedel eller med någon form av målartvätt.
Är fasaden tidigare målad med linoljefärg behöver du bara skrapa av löst sittande färg och flagor, är den målad med någon annan färg måste du ta bort den med värmepistol och skrapa.
Målning
- När färgen är borta slipas och dammas väggen av och sedan ska man grundmåla. Grundmålningen görs med linoljefärg utspädd med ca 30% balsamterpentin eller alifatnafta. Därefter får färgen torka i ca två dygn. Är det fuktigt väder kan torktiden förlängas.
- Sedan sker en mellanstrykning där färgen blandas med en något mindre andel terpentin eller nafta, ca 15%. Återigen ett par dygns torktid vid torrt väder.
- Slutligen sker en slutstrykning med outspädd färg.
- Om du tänker på att stryka så tunt du bara kan och till och med tunnare ändå och att låta färgen torka ordentligt mellan strykningarna, kommer du att få ett lyckat resultat. I början är färgen ganska blank, men efter några veckor torkar den in och får den matta, sobra yta som förknippas med gamla fasader målade med linoljefärg.
Anlita ett proffs för att måla fasaden med linoljefärg
Har du ett gammalt fint hus och vill ha fasaden målad med linoljefärg men drar dig för att det verkar för krångligt, välj då att anlita en målare framför att ta en annan, mer lättarbetad färgtyp. Ditt gamla trähus förtjänar att bli behandlat med respekt och ett gammalt hus målat med plastfärg förlorar tyvärr mycket av sin charm. Det behöver inte bli jättedyrt att anlita en duktig målare, och 30% av arbetskostnaden slipper du med ROT-avdraget. Ge din fasad det den förtjänar, en klassisk look med linoljefärg.
Andra inlägg
- Så renoverar du dina golvlister
- Ta bort färg med varmluftspistol
- Hur länge räcker målarfärg och hur mycket färg behövs?
- Energisnåla infravärmare till altanen
- Blanda egen linoljefärg
- Puts eller målad träfasad | Fasadmålning Stockholm
- Sätta upp vävtapeter – en guide
- Moderna färger till sovrummet
- Bygg ett väggfast skåp för trädgårdsverktyg
- Måla staket – en guide