Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Måla över eller rengöra väggen vid fläckar?

Ett liv är sällan fläckfritt, och särskilt sant är väl det för de familjer som har barn. Många föräldrar bryr sig inte ens om att försöka ta bort fläckar från väggarna under småbarnsåren, eftersom de vet att det kommer att dyka upp en ny fläck inom kort. Lite synd, eftersom man har störst chans att få bort fläckar när de är nya. Men samtidigt förståeligt, för det blir lite av ett evighetsarbete att ta bort fläck efter fläck efter fläck...

”Går det att få bort fläckarna med rengöring så går det så klart fortare. Vill du måla över fläckarna punktvis kan det ge ett mycket bra resultat, men då är det viktigt att du tänker på att vara mycket noggrann med underarbetet”

När fläckarna inte längre dyker upp med samma frekvens vill många göra något åt hur det ser ut på väggarna. Frågan blir då om man ska ge sig på att försöka tvätta bort fläckarna, eller om det är bäst att måla över dem. Är det fler fläckar än du kan räkna till är det antagligen bäst att bara måla hela väggarna, men går det att få bort fläckarna med rengöring så går det så klart fortare. Vill du måla över fläckarna punktvis kan det ge ett mycket bra resultat, men då är det viktigt att du tänker på att vara mycket noggrann med underarbetet, annars kommer fläcken att lysa igenom och det nymålade stället kommer att synas tydligt.

Att ta bort fläckar

Som vi nämnde tidigare bör man försöka ta bort fläckar så fort de uppstår. Särskilt gäller det feta fläckar, som annars lätt sugs in i väggen och blir permanenta. Har det uppstått en fet fläck på väggen ska du först försöka skrapa bort så mycket av fettet som det går. Sedan kan du stryka på potatismjöl och låta det suga upp så mycket av fettet som möjligt. Sedan dammsuger du bort mjölet.

fläck på väggen

Ju blankare färg du målat väggarna med, desto lättare blir de att rengöra. Halvblank färg är det vi brukar rekommendera till en småbarnsfamilj, men alla tycker inte att det är snyggt med det blänk som uppstår när solen ligger på. Vill man ha en matt färg på väggen får man dock vara bredd på att det lir svårare att få bort fläckar.

Måla över fläckar

Hemligheten bakom att få ett lyckat resultat när man målar över en fläck är att använda sig av en spärrfärg, som kapslar in fläcken så att den inte lyser igenom där man målat. Det är också mycket viktigt att du rengör, spacklar och slipar området runt fläcken ordentligt, så att väggen får samma struktur över hela ytan.

Använd mycket fint spackel och sandpappra med ett fint sandpapper När ytan är ren, jämn och torr målar du först med en spärrfärg och sedan med den väggfärg som använts till ytan runt omkring.

Vi hjälper dig

Har du frågor om fläckar och vill ha hjälp att bedöma vilken metod som skulle passa bäst för just dina väggar, är du så klart välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna att måla över fläckar lokalt, men kanske går det snabbare och blir billigare att faktiskt måla hela väggen. Slå oss en signal så hjälper vi dig!

 

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!

 

12 Aug 2019