Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Renovera balkongdörr – tips & råd

Är det dags att renovera din balkongdörr? Här får du tips & råd på hur du bäst går tillväga för att ge din balkongdörr en makeover.

Renovera din balkongdörr och spara pengar

Att renovera och reparera hör villaägandet till. Man måste vara beredd att göra vissa uppoffringar och utföra en del projekt i syfte att få en bättre bostad. Det är också en del av charmen: man tar ett eget ansvar och man skördar själv frukterna av de arbete man lägger ner. Om man inte har tiden som krävs så får man leja bort det. Det kostar naturligtvis mer, men jobben i fråga måste ändå göras.

nyligen renoverad balkongdörr

Att renovera och fräscha upp fönster och balkongdörrar är något som dels har ett ekonomiskt värde - genom den lägre energi- och uppvärmningskostnaden - och som dels också har ett högt estetiskt värde. Det blir, helt enkelt, snyggare om du har en fräsch balkongdörr.

Glöm ej att även en sliten balkongdörr har en förmåga att släppa in kall luft och låta varm luft komma ut: något som bidrar till en sämre inomhusmiljö och en högre kostnad för uppvärmning.

Så här gör du – steg för steg

Det hela är egentligen inget större projekt. Är du van vid att renovera fönster så är en renovering av en balkongdörr inget större projekt. Haka av dörren till att börja med. Lägg den på två bockar och börja med att kontrollera hur den ser ut. Sätt upp en plan för vad som ska göras. Precis som vid fönster så kan en första anblick vara skrämmande - men dörren är ofta i ett bättre skick än vad den först ger sken av.

  1. Det första steget är att ta bort gammalt kitt. Skrapa bort detta och försök att göra det utan att skada vare sig trä eller glas. Fyll därefter på med nytt linoljekitt. Låt oljan dra in och var noggrann med att alla sprickor är ifyllda.

  2. Det andra steget är att skrapa bort färgen. Det tar tid och det kommer understundom att vara både jobbigt och frustrerande. Ett råd är att du ofta byter blad på färgskrapan, det går betydligt enklare då. Du kan även använda en varmluftspistol om du har den möjligheten. Om så är fallet så tänk på att skydda glaset. Lägg fuktiga handdukar över så att de inte skadas!

  3. Då färgen är bortskrapad så kan du olja in dörren. Använd gärna linolja, men var även medveten om att sådan kan självantända. Trasor som använts ska placeras i förslutna kärl.

  4. Då oljan torkat så är det dags att grundmåla. Gör det och låt den färgen torka in innan du sätter igång att måla med den riktiga färgen. Använd gärna en roller för större ytor och en pensel där du inte kommer åt. Måla två varv - med torktid mellan - och häng sedan tillbaka balkongdörren.

För stora skador - överväg ett byte

En sista sak rent allmänt: är din balkongdörr väldigt sliten och utnött så finns det ingen anledningen att försöka rädda den. Det kostar inte så extremt mycket pengar att köpa en ny dörr och idag finns det fina alternativ som inte kräver något underhåll överhuvudtaget.

PVC-dörrar är, liksom PVC-fönster, helt underhållsfria sånär som på att de måste tvättas av med jämna mellanrum. Plast kan idag imitera trä och från håll syns ingen egentlig skillnad. Dessutom bjuder lösningen på en oslagbar livslängd och en överlägsen isolerförmåga. Värt att överväga!

Låt experter renovera din balkong!
14 Oct 2020