Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Bredspackling | Steg för steg

Allt du behöver veta om bredspackling

När man ska måla eller tapetsera en vägg krävs ett ordentligt förarbete, där man tvättar väggen, avlägsnar gamla tapet- eller färgrester och skapar en helt jämn yta med hjälp av bredspackling. Att bredspackla är inte helt enkelt, men med goda förberedelser, rätt verktyg och en smula övning fixar du att bredspackla en vägg inför en målning eller en tapetsering.

”Vill du ha ett proffsigt resultat får du hugga i vad det gäller förarbetet”

Det som tydligast skiljer ett proffs på målning och tapetsering från en amatör är just förarbetet. En professionell målare lägger åtminstone 80% av tiden på att få ett så bra underlag som möjligt, medan man som lekman kanske snarare vill hoppa rakt på det roliga, det som ger ett synligt resultat snabbt. Detta leder till att en ”hemmamålad” vägg ofta kan se något amatörmässig ut, vilket förstås också kan ha sin charm. Vill du ha ett proffsigt resultat får du dock hugga i vad det gäller förarbetet. Det är ganska slitigt och inte jätteroligt, men det kommer att göra dig stolt och nöjd när du är klar.

Vill du har hjälp med bredspacklingen är du välkommen att kontakta oss för en kostandsfri offert! Annars kan du läsa vidare om hur du får till ett bra resultat på egen hand!


professionell målare bredspacklar

Vad du behöver

Du behöver förstås en stor burk spackel. Mediumspackel är det som vanligtvis brukar användas vid bredspackling inomhus, men konsultera din färghandlare och beskriv vad du har för underlag och hur du vill att ytan ska bli.

Du behöver också en del redskap, framför allt några olika typer av spacklar. En bredspackel så klart, men även några mindre spacklar för små glipor och där det är svårt att komma åt. Vidare behöver du: täckpapp för att skydda golvet; en stålskrapa för att avlägsna tapetrester; en tång för att ta bort spikar och skruvar; ett slipverktyg, gärna med förlängningsskaft; samt slippapper.

Förberedelser

Börja med att lägga ut täckpapper på golvet för att skydda det från stänk. Tvätta sedan väggarna med målartvätt och en trasa och låt torka. När väggen torkat börjar du med att avlägsna eventuella lösa tapet- eller färgrester. Använd stålskrapan. Därefter tar du tången och drar ut spikar och skruvar från väggen. Fyll igen med finspackel och låt torka. När väggen är fri från tapet- och färgrester samt spikar och skruvar slipar du hela väggen noggrant. Dammsug efteråt. Nu har du en bra grund för att börja bredspackla.

Så här spacklar du

Ta upp spacklet med en mindre spackel och för över till den större bredspackeln. Lägg ut spackel nedtill på väggen och dra det sedan uppåt. Tänk på att fördela trycket på bredspackeln till ena sidan. Om vi säger att du spacklar väggen från höger till vänster ska du applicera tryck på spackelns vänstra sida när du för ut spacklet uppåt. På så sätt undviker du att spackeln lämnar spår i spacklet. När du fört ut spackel hela vägen upp till taket tar du ett steg åt vänster och lägger ut nytt spackel nere vid golvet. Fortsätt tills hela väggen är täckt.

Efterarbetet lika viktigt

För att åstadkomma en bra yta att måla på är det viktigt att du noggrant slipar väggen när spacklet torkat. Därefter borstar du av väggen med en borste och avslutar med att dammsuga både vägg och golv. När du slipar, borstar och dammsuger ska du ha munskydd på dig, det är inte nyttigt att andas in slipdamm.

 

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!20 Apr 2022