Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Måla badrum | Ha målade väggar i badrummet

Guide till att måla badrum. Här hittar du allt du behöver för att få till snyggt målade väggar i badrummet, som håller färgen länge.

Måla ditt badrum

Badrummet är tillsammans med köket de områden i bostaden som flest personer helst ser hålla högsta klass. Detta av naturliga skäl – ett fräscht badrum och ett vackert kök har en förmåga att höja en hel bostad. Tänk bara efter hur du själv agerar då du besöker någons hem för första gången. Mycket av ditt samlade intryck av bostaden kommer att grundas på just köket och badrummet. Är dessa i ett slitet skick – ja, då kommer du säkerligen att anse att bostaden inte var så märkvärdig. Är de däremot i ett gott skick – ja, då kommer du att tycka att hemmet i fråga var väldigt tilltalande.

Dock: att renovera exempelvis ett badrum medför ofta höga kostnader och det krävs ganska mycket jobb. Skulle du välja att genomföra en badrumsrenovering från scratch så kan du åtminstone räkna med en kostnad – mellan tummen och pekfingret – på 50-70.000 kronor och där säkerligen tio arbetsdagar krävs för att slutföra jobbet. Det talar således emot. Alla har inte pengarna som krävs och alla har inte lust att vänta i tio dagar innan man åter kan använda dusch, badkar och toalett på ett normalt sätt. Det många dessutom söker med sin badrumsrenovering är en förändring; en förändring som man kan få på annat sätt och till ett betydligt rimligare pris – detta genom att måla om badrummet.

Måla om badrummet? Aldrig! Det får man inte göra ”! Så kan det faktiskt låta då vi brukar föreslå ett målerijobb. Om detta kan vi säga att man visst får måla väggarna i ett badrum – men att man måste ha rätt sorts våtrumssystem, ett system som i det här fallet går under förkortningen VT-System ( Vattentätt Ytskikt). Använder man sig av det så är det inga problem och man kommer att se att färgen bibehålls under en lång, lång tid framöver och där inga risker för vattenskador finns.

Överväg målade väggar i ditt badrum

Innan vi visar hur en målning i badrummet ser ut så ska vi säga några saker som kan vara värda att veta.

 • Håll dig till samma produkter. Håll inte på att blanda massa märken och jaga inte det billigaste priset.

 • Överväg hjälp. Att du får måla om väggarna i badrummet innebär inte att du klarar av det. Det kommer att ta tid och det krävs stor noggrannhet; har du inte tålamod och tid så är det lika bra att anlita en professionell målare för jobbet. Naturligtvis så går detta att använda Rot-avdraget för.

 • Följ utförandeanvisningarna. Varje färgfabrikant ska ha en utförandeanvisning med som förklarar hur amn använder deras produkter för att få ett godkänt resultat. Se dels till att din färgfabrikant har en sådan (ett tips; de större märkena har ofta det) och se till att följa den till punkt och pricka.

 • Det är viktigt – som vid alla jobb i våtutrymmen – att du dokumenterar varje steg. Följ utförandeanvisningarna och fotografera varje del i arbetet. På så sätt har du svart på vitt att du gjort ett korrekt jobb ifall olyckan skulle vara framme i framtiden. Det kan vara bra att visa denna dokumentationskedja mot ditt försäkringsbolag.

   

Måla badrum - bild på badrum med målade väggar 

Så här får du ett badrum med målade väggar

Så, då kommer våra steg för hur du ändrar färg och målar om dina väggar i badrummet. Innan vi presenterar dessa så ska vi poängtera en viktig sak: se till att lägga ner extremt mycket tid på grundarbetet. Felet som många gör – inte bara vid badrumsmålning – är att man snabbt vill se ett färdigt resultat; något som innebär att man tar fram färgpytsen lite för fort. Det färdiga resultatet blir aldrig bättre än tiden du lägger på grundarbetet.

 • Börja med att tvätta väggarna och de ytor som du vill ha målade. Köp en speciell målartvätt för ändamålet. Här kan du rådfråga i din färghandel.

 • Spackla ytorna med våtrumsspackel och se till att slipa dessa efteråt. Ytan ska vara jämn.

 • Grundmåla ytan och sätt därefter fast väv – speciell väv för våtrum – på färgen. Vått i vått! Vid kanterna kan ett överhäng på ungefär två centimeter ges och ungefär samma avstånd kan du använda vid överlappning i hörn. Vid rör kan du skära ett streck i väven och vid kranar kan du skära ett plustecken.

 • Måla efter torkning. Se till att täcka golvet rejält. Skilladen mellan badrumsfärg och vanlig färg är att den vanliga är relativt lätt att ta bort. Badrumsfärg däremot – det vill du, helt enkelt, inte ha på golv och lister.

 • Utför den andra strykningen då torktiden löpt ut. Använd roller på de stora ytorna och finjobba med en liten pensel vid trängre utrymmen.

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!5 Oct 2017