Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat?

Tapetsera själv | Rätt teknik för snygga tapeter

Här kan du läsa råd och tips som hjälper dig när du ska tapetsera! Vill du istället ha hjälp av en professionell tapetserare är du välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri offert!


Tips för dig som ska tapetsera

Om uttrycket tillåter så har tapeten återigen kommit på tapeten. Efter några år av dvala så väljer fler och fler att tapetsera om hemma snarare än att måla och det tycker vi är väldigt trevligt. Tapeter ger en bostad lite karaktär och personlighet; något som i många fall saknas och där i stort sett alla hushåll ser likadana ut. Vitt, vitt och åter vitt. Färg och tapeter ger det där lilla extra som skapar en hemtrevlig känsla och som ger den där värmen man behöver.

tapetsera själv – tapetrullar

Med detta sagt så ska vi titta lite närmare på hur man tapetserar. Vi tror att en av anledningarna till att många väljer bort detta alternativ grundar sig i att man gett upp på förhand då man tror att det är för svårt. Så svårt är det inte - men det kräver lite precision. I och med att de flesta tapeter idag är så kallade Non-Wowen så är de lättare att hantera då man kan stryka limmet direkt på väggen. Lättare, men inte helt lätt, om ni förstår vad vi menar.

Vi tänkte visa hur du ska tänka vid olika områden och hur du lyckas med din tapetsering på bästa sätt. Detta genom att visa på några vanliga funderingar som brukar dyka upp och hur du ska hantera dessa. 

Underarbetet:

Varje tapetsering kräver ett noggrant underarbete. Det färdiga resultatet och hur bra det blir vilar på hur noggrann du varit innan. Viktigt är: Att du tvättar väggen helt ren innan. Den här punkten är direkt avgörande; underlåter du att tvätta en fet och smutsig vägg så kommer den nya tapeten inte fästa ordentligt och bubblor kommer att synas. Spackla igen - och slipa - alla hål, sprickor och skador och se till att dammsuga både golv och väggar efteråt. Ska du sätta en ljus tapet på en mörkare underlag så kan det vara en god idé att grundmåla innan tapetseringen. Annars kommer det mörkare underlaget förmodligen att synas. Låt färgen torka.

ta bort gammal tapet

Skulle du behöva riva bort en gammal tapet - vanligt är att det i äldre hus kan finnas flera lager! - så har du ett ganska tidskrävande arbete framför dig. Det finns dock hjälpmedel. Här kan du exempelvis köpa ett speciellt medel för tapetborttagning - du blöter väggen innan och kan efteråt lossa den lättare. Ett annat bra hjälpmedel är en värmepistol. Använd en bredspackel för att komma in i varje våd. Se till att undersöka ytan noggrant efter att tapeten är borta; den ska vara helt jämn. Spackla och slipa om det krävs.

Mönsterpassning:

En tapet med mönsterpassning ses av många som ett mardrömsprojekt. Vi skulle säga att det håller samma svårighetsgrad som att sätta upp en vanlig tapet - men att arbetet är betydligt roligare. En grundregel - innan vi visar hur du ska tänka - är att du bör ha ett tapetbord samt bra ljus. Använd gärna solen och om det inte är möjligt så bör du ha ljuset uppifrån. Vissa mönster kan vara röriga på nära håll.

Här kan du med fördel ta ett steg bakåt och kolla hur det ser ut. Var även noga med att kolla symbolerna på tapeten; de ger dig information om hur de ska passas ihop. Räkna även med visst svinn om den tapet du ska sätta upp har symbolen för förskjuten mönsterpassning. Och: välj tapet med samma serienummer. Det skiljer mycket mellan olika tryckningar och det kan vara väldigt frustrerande att se en perfekt uppsatt tapet vara olika sett till nyansen.

  1. Mät vådens bredd och sätt ett märke där du ska börja - lämpligen vid ett fönster.

  2. För att få rätt lod så kan du fästa en sax i ett snöre och utgå från snöret då du drar lodlinjen med en blyertspenna.

  3. Mät upp längden på våderna och se till att addera ungefär fem centimeter för kantskärning

    mät upp och skär tapeter

  4. Vid rak mönsterpassning så skär du varje våd vid samma mönsterdetalj och på samma sätt; alltid på samma sida av våden. Vid förskjuten mönsterpassning så skär du från samma mönsterdetalj och går alltid nedåt på våden.

  5. Lägg tapeten på tapetbordet och stryk klister på halva baksidan.

  6. Vik försiktigt ihop och se till att inga veck bildas.

  7. Klistra den andra halvan på samma sätt och låt vila i fem-tio minuter.

  8. Vik ut den första vådens övre del mot taket - med en kapmån om fem centimeter - och använd en tapetborste för att släta ut ytan. Följ den lodlinje du satt upp!

  9. Upprepa proceduren och skär våderna allt eftersom. Våderna ska ligga kant i kant. Se till att använda en vass kniv och skär mot exempelvis en spackelspade då du skär.

    skär tapet vid golv

  10. Blir tapeten sned så kan du lyfta - försiktigt - underifrån och korrigera den rätt.

  11. Arbeta bort all luft från tapeten med borsten. Jobba inifrån och ut.

Tänk på att du skär våderna omväxlande - den ena från höger och nästa från vänster - vid förskjuten mönsterpassning. Våd nummer ett och våd nummer tre har samma mönster liksom våd nummer två och fyra. Jämna och ojämna våder är likadant skurna - lätt att komma ihåg.

Tapetsera runt hörn:

  • Mät och skär tapetvåden så att någon enstaka centimeter hamnar på nästa vägg. För mycket kan göra att tapeten drar snett.

  • Överlappa den andra våden och passa in den. Se till att den väggen har rätt lodlinje också.


Går det att behålla gamla tapeter och tapetsera över?

Generellt sett så brukar man råda att den gamla tapeten tas bort innan man sätter en ny. Detta då resultatet brukar bli bättre. Dock: det finns undantag och det finns möjligheter idag som inte fanns tidigare. Vi har nämnt den så kallade non-woven-tapeten som idag används flitigt. En sådan kan fästa bra även på en gammal tapet och tack vare sin höga opacitet minimera att den äldre tapeten syns igenom.

Vårt råd är dock att man försöker undvika att tapetsera direkt på en annan tapet - om man ska göra det, se till att den är ordentligt tvättad innan.

Rätt material och verktyg

Är lite av A och O vid en tapetsering. Se till att ha en vass kniv, se till att använda ett tapetbord (om du inte väljer nämnda non-woven-tapet), se till att en tumstock och ett vattenpass finns till hands. Ska du förmåla och spackla så bör du dels ha spackelspadar av olika storlekar samt även en roller och en pensel. Du bör även ha en stege och/eller en pall att stå på. Slippapper och en slipkloss är också nödvändigt vid grundarbetet samt en tapetborste för att jämna ut tapeten allt eftersom.

Gällande material så brukar man tjäna på att gå upp en prisklass och välja produkter från erkända leverantörer för exempelvis tapetklister, tapeter och för allt det andra - spackel, väggtvätt och så vidare. Det finns en anledning till att vissa märken är mer efterfrågade än andra.

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!
23 Aug 2022