Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Måla bokhylla | Steg för steg

Att måla en bokhylla är ett enkelt och billigt sätt att piffa upp ett rum. Att måla möbler är dock inte riktig samma sak som att måla en vägg, du använder till exempel inte samma sorts färg och förarbetet skiljer sig lite åt. Men med rätt metoder och noggrannhet är det enkelt och roligt att måla om en bokhylla och man kan uppnå häftiga resultat med små medel.

”Med färg och form kan man verkligen göra mycket med ett vanligt rum, och att måla bokhyllan är ett bra exempel på det”

Att måla bokhyllan i samma kulör som väggen är ett knep som kommit starkt på senare tid. Det får bokhyllan att smälta in i rummet och gör att rummet känns större. Men man kan lika gärna gå den motsatta vägen och måla bokhyllan i en kulör som viker av från resten av rummet. Då blir den en färgklick och något som sticker ut och ger rummet mer liv. Med färg och form kan man verkligen göra mycket med ett vanligt rum, och att måla bokhyllan är ett bra exempel på det.

Förberedelser inför målningen

Börja med att placera bokhyllan på sidan, så blir det lättare att komma åt att måla överallt. Täck golvet med tidningar eller byggpapp som du tejpar fast ordentligt så den inte glider runt. Sedan ska du förbehandla bokhyllan. Vissa hävdar att en möbel, till exempel en bokhylla, alltid måste slipas innan man målar, medan andra hävdar att man kan skippa slipningen och grundmåla direkt i stället. Vi rekommenderar att du slipar möbeln med grovt sandpapper, för att ta bort gammal färg och rugga upp ytan så att färgen fäster ordentligt. När du slipat suger du upp allt damm med en dammsugare och torkar av bokhyllan med en mikrofiberduk.

Färg som passar till möbelmålning

När du ska måla en bokhylla ska du använda en vattenbaserad färg. Färg som passar till möbler säljs ofta med namn som snickerifärg eller till exempel ”täckfärg trä”. De går vanligtvis att bryta i önskad nyans vilket gör det lätt att anpassa färgen efter resten av rummet. Om du slipat bokhyllan kan du hoppa över grundmålningen och gå direkt på täckfärgen, men vi rekommenderar ändå att du grundmålar med en vanlig grundfärg (vitt går bra) för bästa resultat.

Efter grundmålningen kan du spackla kvisthål, sprickor och repor i hyllan. Slipa och damma ordentligt när spacklet torkat så att ytan blir så jämn som möjligt.

Måla med täckfärg

Måla gärna de fösta lagren täckfärg med en skumgummiroller. Det ger en jämn och täckande yta och gör att färgen tränger in i träet. Du behöver inte ösa på med färg, utan måla hellre tunt i två lager. Vill du ha en mer levande yta kan du måla sista lagret med en pensel Använd en bred pensel för de stora ytorna och en liten rundpensel för att komma åt i hörn och springor.

Kom ihåg att låta färgen torka ordentligt mellan varven. Läs på färgburken hur lång torktiden är och lägg gärna på någon extra timme för att försäkra dig om att färgen verkligen torkat. När du målat sista lagret, vänta minst ett dygn innan du sätter böcker och föremål i bokhyllan.

Fler artiklar om måleri

Målare i skärgården

Måla klimatsmart

Allt om nanofärg

Byt färg på huset med app

 

 

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!
27 Mar 2019