Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Regler och certifikat för målare - en sammanställning

Att anlita en målare är ingenting som sker som en följd av slumpens skördar. Idag så finns det all anledning att vara mer noggrann med sitt val. Varför? Mycket av detta härstammar från en kombination av Rot-avdraget och det faktum att många underskattar det jobb som en målare utför.

Sedan Rot-avdraget såg dagens ljus så har man sett att fler fuskjobb äger rum. Oseriösa måleriföretag erbjuder sina tjänster till billiga priser och privatpersoner kan inte motstå detta. Detta faktum gör att man måste tänka lite längre och vara lite med på sin vakt i samband med att man anlitar en målare.

Särskilt viktigt blir detta då det handlar om målning på vissa platser och i vissa områden. Att misslyckas med ett målerijobb av en fondvägg går alltid att korrigera. Det är givetvis tråkigt att bli lurad, men värre än så är det egentligen inte. Handlar det däremot om målning av en fasad, om målning i ett våtrum eller om målning av metall så blir det värre. Där kan ett misslyckande innebära väldigt höga kostnader och därför måste också valet av målare ske på andra grunder än på ren magkänsla.

Certifikat och behörigheter

Certifikat är en faktor att titta närmare på i dessa frågor. Har din målare certifikat för att kunna arbeta med det målerijobb du behöver hjälp med? 

  • MVK-behörighet. Detta certifikat innebär att en målare får arbeta i våtrum och detta är en kvalitetsstämpel att titta närmare efter. Att en målare har detta certifikat säkerställer kvalitet för arbeten i våtrum och förhindrar risken för framtida fukt och vattenskador. Ska du renovera i ditt badrum så ska eventuell målning också utföras av en auktoriserad MVK-firma.

  • Yt- och rostskyddsmålning. Detta är ett annat certifikat att hålla ögonen efter. Rostskyddsmålning sker i syfte att förhindra uppkomst av rost eller korrosion, erosion, kemikalieangrepp och exempelvis slitage. Detta är ett certifikat som visar att en målare klarar de tuffa krav som sådan målning ställer. Även om du bara ska måla om en fasad så kan detta certifikat vara värt att titta efter. Har din målare detta - ja, då visar han också upp en högre kunskap; vilket aldrig är fel.

Tänk även på referenser och branschorganisation

Certifikat, behörighet och det faktum att en målare är ansluten till branschorganisationen Måleriföretagen - och därmed bunden att följa de regler som finns inom detta - är saker som säkerställer kvalitet för dig som kund. Det är således viktigt att du ser över detta innan du skriver ett avtal. Tänk även på att kolla upp andra saker.

En viktig faktor som idag kan vara avgörande är ganska enkel att verifiera. Hur ser de tidigare uppdragen ut och hur pass nöjda kunder har man? Genom att kontrollera referenser så får man som kund en bättre bild av vad man kan förvänta sig av den målare man kontaktat.

Det är även viktigt att gå lite längre tillbaka i tiden gällande referenser. Ett dåligt utfört målerijobb syns sällan direkt, misstagen blir ofta synliga först efter några år. I synnerhet gäller detta för badrum och andra fuktiga områden. Kolla alltid referenser innan du bestämmer dig. Finns inga sådana? Där är det dags att dra öronen åt sig. Detta indikerar att någonting finns att dölja.


Liknande artiklar

Måla porslin – en guide

Renovera balkongdörr – tips & råd

Så slipper du penseldrag - måla som proffsen

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!12 Nov 2021