Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Måla porslin – en guide

Här går vi i korta drag igenom två metoder man kan använda för att enkelt måla porslin. Håll till godo – snart kanske du är en riktigt duktig porslinsmålare.

Detta är vad du behöver i materialväg innan du börjar:

  • Porslin
  • Nagellack
  • Speciell färg för porslin
  • Pensel
  • En skål med vatten, bör vara djup
  • Stänkmålning – enkelt och snyggt

Stänkmåla porslinet

Vårt första tips är att stänkmåla porslinet. Det är enkelt och roligt och passar inte minst barn och personer utan någon vana av att måla. Det enda du behöver om du ska stänkmåla porslin är en pensel och porslinsfärg. Börja med att lägga ut ett tillräckligt stort täckpapper, eftersom det kommer att stänka och skvätta ganska mycket. Det kan bli jobbigt att få bort porslinsfärgen om den hamnar på fel ställen så det är lika bra att vara försiktig.

Har du en tjockare typ av färg så kan det vara en bra idé att spä ut den med lite vatten för bättre stänkeffekt.

Doppa ned penseln i den utspädda färgen och börja stänka. När du tycker att det har bildats en bra mönster så slutar du och låter torka. för att det sedan ska tåla att diskas så måste det härdas igen. Kolla på färgförpackningen, där brukar det finnas instruktioner för hur detta ska gå till.

Marmorera porslin

Vårt andra tips när det handlar om att måla porslin är att använda nagellack för att så att säga “marmorera” porslinet.

Här börjar du med att fylla en djup skål med ljummet vatten. Droppa i lite nagellack, bäst med en tunn variant. Se till att nagellacket är fräscht, är det för gammalt kan det vara trögflytande och svårt att måla med.

Rör runt med en tandpetare

Använd sedan en tandpetare och rör runt nagellacket så att det skapas ett mönster. Men det gäller att göra detta ganska snabbt, annars kan nagellacket hinna stelna och förvandlas till en tjock hinna på porslinets yta.

Därefter doppar du porslinet efter tycket och smak. Skulle resultatet inte bli till belåtenhet så går det att använda nagellacksborttagning. När det är klart så är det bara att torka.


Liknande artiklar

Så slipper du penseldrag - måla som proffsen

Måla innerdörrar – en guide

Måla bokhylla | Steg för steg

 

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!
1 Feb 2021