Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Måla innerdörrar – en guide

Svenska innerdörrar är av erkänt hög kvalitet och utgör lite av en standard för övriga världen. Här hittar du en guide för hur du ska måla dina innerdörrar

I Sverige så är innerdörrar ofta en självklarhet. Vi vill kunna stänga en dörr efter oss och i syfte att få vara ifred. Även om den öppna planlösningen som många idag eftersöker har minskat behovet något så är det ändå så att innerdörrar används flitigt - och därmed också slits.

Slitaget är naturligt. Du öppnar dörrarna, du stänger dem och däremellan så stöter man i föremål, barnen kan leka i anslutning till dörren och har man tonåringar så kan det i vissa fall slås i dörrarna med en väldig kraft. Kort sagt: innerdörrar tar emot stryk och behöver därmed också repareras med jämna mellanrum.

Dörrarna drabbas av smuts och ett naturligt slitage

Här har vi heller inte nämnt att dörrarna blir smutsiga. Det går utmärkt att tvätta bort damm och smuts från en dörr, men man bör vara medveten om att detta också påverkar ytan negativt och att detta i sin tur kan kräva att man tvingas måla om sina innerdörrar i syfte att få dem fräscha och inbjudande igen.

Ett par nymålade innerdörrar kan höja upplevelsen av ett helt rum och det är även möjligt att experimentera lite i den här frågan och kanske byta färg för att nå nya nivåer. Oavsett vilket - det är inte speciellt svårt att måla innerdörrar och vi tänkte ge några stabila tips i den frågan.

Måla innerdörrar - en guide

Vi tänkte visa steg-för-steg hur du ska gå tillväga för att måla dina innerdörrar. Det första du ska göra är att välja färg. Oavsett vilken kulör du väljer så bör färgen ifråga vara alkydbaserad lackfärg. Den har nämligen några fördelar som andra färger saknar och som kommer i kort torktid, bra motståndskraft samt en förmåga att behålla sin glans långt in i tiden. Ett självklart val. Med det sagt, så här gör du när du ska måla dina innerdörrar:

  1. Börja med att haka av dörren och placera den på en plats där du ges utrymme att måla. Ställ upp bockar och lägg dörren på dessa. Tänk på att vara försiktig då du lyfter av så att gångjärnen hålls intakta.

  2. Skruva bort handtag, nyckelbeslag och andra detaljer. Låt dock gångjärnen sitta på plats.

  3. Tvätta dörren. Du kan använda vanlig målartvätt och en tvättsvamp. Se till att det inte blir kvar någon fukt - detta särskilt längs med listerna.

  4. Slipa. Börja slipa dörren med ett lite grövre sandpapper och arbeta dig ner till ett finare sådant. Dörren bör vara lite uppruggad för att färgen ska kunna fästa ordentligt. Avsluta med att dammsuga och torka bort allt slipdamm.

  5. Finns kvistar? Om du inte vill att kvistmärken ska synas så kan du använda lite shellack. Applicera tunt med en pensel och låt torka.

  6. Ta bort gammal färg. Här finns några alternativ att välja bland. Det absolut lättaste är att använda en värmepistol som ger dig en möjlighet att - via större sjok - dra bort färgen. Ett annat alternativ är att du använder dig av färgborttagningsmedel. Det är även möjligt att använda en spackel, men var försiktig så att du inte trycker för hårt och därigenom ökar risken att innerdören tar skada.

  7. Skydda gångjärnen. Du behöver bara tejpa dessa med maskeringstejp för att slippa få en massa färgstänk och kladd på dem.

  8. Grundmåla. Börja med att måla din dörr med vanlig grundfärg. Normalt kan det krävas tre strykningar för att få ett bra resultat. En varv med grundfärg och två strykningar med den ordinarie färgen du valt.

  9. Spackla. Finns ojämnheter så är det läge att spackla igen dessa nu. Detsamma om det finns skador eller sprickor på dörren. Låt spacklet torka och slipa därefter med ett tunnare sandpapper.

  10. Måla. Använd en roller och måla på en första strykning med den färg du valt. Se till att undvika dubbelrollningar - det leder till skarvar av färg. Jobba metodiskt med din roller och avsluta med att jämna till ytan med hjälp av en planstrykare. Det momentet kräver snabbhet då färgen riskerar att torka ganska snabbt.

  11. Inspektera. Är du nöjd med jobbet, syns den gamla färgen igenom eller är allt okej? Som sagt, det kan krävas ytterligare en strykning innan rätt resultat ges.

Liknande artiklar

Brandskyddsfärg - allt du behöver veta

Bredspackling steg för steg

Färgtrender

 

 

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!

 

16 Dec 2019