Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Pinnstolen - en riktig klassiker

Vem älskar inte en klassisk och enkel pinnstol? Snygga, bekväma och lätta att flytta på.
Nedan tipsar vi om fem klassiska pinnstolar som aldrig går ur tiden, men först lite allmänna råd inför köpet av en pinnstol.

En bra pinnstol kan ha många funktioner i ett rum. Den kan sticka ut som en centre piece eller smälta in i inredningen som en enskild komponent. Tänk på att dina pinnstolar troligen kommer att leva längre än tapeter, mattor, gardiner och annan inredning. Därför är det viktigt att stolen både är bekväm att sitta på och estetiskt tilltalande. Du ska både kunna vila ögonen och rumpan på den – och ett tag till dessutom.

Var försiktig med färgvalet

Färgvalet är en knepig historia. Visst är det lockande att välja något trendigt och vågat – men då kanske du är dödligt less om några år. Det kan vara bra med en mer neutral färg som kan passa in även när du byter ut övrig inredning.

Sittkomforten är kanske ändå det viktigaste. Hur ofta ska du sitta på pinnstolen? Vissa stolar har en bekväm sadelformad sittplatta. Ryggstödets höjd har också betydelse för komforten.
Vilka detaljer är viktiga på din pinnstol? Hög eller låg rygg, armstöd eller ej, sittdyna? Mycket att tänka på – och ju tidigare du tänker efter, desto lättare blir det att hitta rätt.

Vi rekommenderar svensk design

Vi rekommenderar dessutom att du köper en svensk pinnstol – då stärker du lokalt näringsliv och kan få en genomarbetad produkt med goda garantier.

Till sist, tre riktigt klassiska pinnstolar som håller i alla väder (alla är svenska produktioner som har klarat både tidens tand och internationell konkurrens).

  • Lilla Åland. Denna klassiker från Carl Malmsten ses ofta som pinnstolarnas pinnstol. Den har sålts i enorma volymer och finns att köpa i alla inredningsbutiker med stolthet. Bekväm, snygg och smidig i ett.

  • Fanett. En legendarisk pinnstol från Edsbyverken, designad av Lennart Karlstorp redan 1949. En snygg och robust design som har sålts i över 5 miljoner exemplar. Den version vi oftast ser idag är en omdesign från 1955 av finske formgivaren Ilmari Tapiovaara.

  • Oktett. En mycket populär pinnstol från småländska Nässjö. Denna enkla och stilrena stol har exporterats till över 25 länder, bland annat pinnstolens mecka Storbritannien.

Liknande artiklar

Måla bokhylla | Steg för steg

Måla med slamfärg | Tips och råd

Stänga av strömmen innan målning - Behövs det?

 

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!

 

5 Sep 2020