Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Måla med rostskyddsfärg

Att måla med rostskyddsfärg på metall ger ett bra skydd mot rost. Vi förklarar hur du gör.

Köp rätt rostskyddsfärg

Först måste du köpa rostskyddsfärgen. Viss typ av rostskyddsfärg innehåller allt du behöver och är en allt-i-ett lösning. I andra fall kan du behöva måla med en rostskyddsprimer innan du målar med rostskyddsfärgen och sedan behöver du ha ett topplager uppe på den. Om det är en annan färg runt ytan som du skall måla måste den vara kompatibel med den nya färgen, annars kan den nya färgen flagna. Fråga din färghandlare så du får rätt färg. När du ändå är i färghandeln är det bra att se till att du får med dig rätt skyddsmaterial såsom handskar, andningsmask och glasögon ifall färgen kräver det.

rostskyddsfärg

Förbehandla ytan

Plocka isär det du skall måla så mycket som möjligt. Om den är rostig så måste du ta bort rosten, använd en skrapa, en stålborste och slutligen sandpapper för att få bort all rost som du kan. Är ytan smutsig eller oljig så behöver du tvätta den för att få den ren. Använd lacknafta för att ta bort olja. Låt ytan bli torr innan du börjar måla.

Måla

Läs instruktionerna ordentligt innan du börjar måla och se till att ha på dig din skyddsutrustning. Det är inte ovanligt att du behöver vara någonstans där det är bra ventilation. Vissa färger kan du inte måla med där det är fuktigt eller i direkt solljus. Detta gäller både om du målar med sprayfärg eller vanlig färg. Var noggrann och se till att få med alla hörn och kanter när du målar. Låt färgen torka och måla så många lager som tillverkaren eller färghandlaren rekommenderar.

Varför ska man måla med rostskyddsfärg?

Oskyddade metaller som är utomhus rostar då de utsätts för väder och vind. Även sådan metall som sägs vara rostfria rostar ibland ändå. För att hindra metallerna från att oxidera och rosta så behöver man måla med rostskyddsfärg. Om ditt metallföremål redan börjat rosta är det nästan än mer viktigt att du målar det med rostskyddsfärg för att förhindra att rosten sprider sig. Det går inte att måla med vanlig färg utan det måste vara speciell rostskyddsfärg som fäster bra på metall och som ger ett bra skydd mot väta. Rostskyddsfärg finns i flera olika kulörer. Om du inte vill ha en färg utan behålla metallens naturliga utseende kan du istället använda en rostskyddslack.

Andra rostskyddsmetoder

Det finns andra metoder att behandla rost. Linolja är ett sätt vanligtvis används på järn, det är förhållandevis miljövänligt med linolja. Man kan även varmförzinka föremål genom att doppa dom i zink som är upphettat till omkring 460 grader. Det ger ett väldigt bra skydd mot både rost och slitage.


Liknande artiklar

Måla porslin – en guide

Måla trädgårdsmöbler - tips inför våren

Måla trapphus - vad är viktigt att tänka på

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!13 Dec 2021