Att måla sina bikupor är bra av flera olika anledningar. Främst gör det att kuporna håller längre då de får ett extra skydd mot väta och fukt. Det blir också fint i bigården med målade bikupor och kan hjälpa biodlaren att se skillnad på kuporna. Olika färger på bikuporna minskar också risken för felflykt. Felflykt, eller felflygning, är när honungsbin flyger till fel bikupa. Det händer oftast om kupor i samma färg står tätt på rad.
Välj rätt färg till dina bikupor
Man målar vanligtvis bikupor med kupfärg eller linolja. Du kan få tag på färg som passar till bikupor hos en biredskapsförsäljare. Det är viktigt att välja en färg som inte är giftig även om den bara skall vara på utsidan. Måla inte insidan av bikupan. Vissa använder linolja på insidan för att det skall bli lättare att skrapa bort propolis och bivax. Om man använder linolja inne i bikupan skall man vara väldigt noga med att oljan torkat in ordentligt innan man tar kupan i bruk. Bikupans ramar behöver vanligtvis varken målas eller behandlas med linolja.
När det kommer till kulör kan det vara värt att tänka på att bin ser färg på ett annat sätt än vad vi gör. Blått och vitt upplev till exempel som samma färg och rött ses som svart. Blått och gult upplevs däremot som olika färger och är därför lämpliga kulörer att måla sina bikupor i.
Bikupor som är gjorda av plast kan i vissa fall målas på utsidan, följ de föreskrifter som följer med bikupan. Det kan skilja sig från plastkupa till plastkupa beroende på vilken typ av plast som kupan är gjord av. Frigolitkupor går att måla och bör målas för att frigoliten inte skall vittra sönder.
Att välja bikupa
Innan du börjar måla kommer du behöva välja bikupa. Du ska inte välja bikupa efter vilka typer som du får måla eller inte. Det finns olika typer av bikupor och de kräver olika typer av tekniker. Att i första hand gå på utseende är en mycket dålig strategi. Bikuporna är en investering som du förhoppningsvis kommer ha användning för länge. Det är bra att börja med en så att du inte lägger ner för mycket pengar och energi i början för att snabbt trötta. Med en bikupa kan du prova på innan du bestämmer dig för att satsa. Om du bara köper en bikupa finns också utrymme att prova en annan variant om du känner för att byta kupa.
Man brukar säga att det finns fyra typer av bikupor
Langströms bikupa med tio ramar
De här kuporna är gjorda av fyrkantiga lådor staplade ovanpå varandra med ett ventilerande och skyddande tak. Lådorna längst ner är gjorda som utrymmen åt bina medan de övre håller träramar som bina kan fylla med kam och honung. Stilen kallas tio ramar eftersom det finns tio ramar i varje kupa. Detta är de vanligaste bikuporna och det finns mycket information om att sköta den här typen av kupor. Dock är den inte optimal för binas trivsel då arbete med kupan stör bina och de också kan utveckla hälsoproblem på grund av den artificiella cellstorleken.
Langstroth-bikupa med åtta ramar
Samma typ som den ovanstående typen fast med åtta ramar. Dessa är lite mera lättarbetade då ramarna inte blir lika tunga. Dock är de relativt ovanliga och det är svårt att hitta reservdelar till dem.
Överstångsbikupa eller toppkupa
Detta är den äldsta typen av bikupa. Den är mycket populär hos dem som håller på med hållbart jordbruk då den låter bina bygga sina kammar på ett mer naturligt sätt. Det går att bygga sådana här kupor själv om man vill men man kan också köpa färdiggjorda. Om du bygger själv skall du vara noggrann med ventilering. Toppkuporna lämpar sig för människor med nedsatt rörelseförmåga då det inte är så tungt eller klumpigt att skörda honung. Man behöver inte röka för att lugna bina då de inte blir så störda av arbete i den här kupan. Nackdelen med överstångskupa är att det kan vara svårt att hitta lokalt stöd och att bina kan dö under väldigt kalla vintrar.
Warré bikupa
Den här typen av bikupa är utvecklad för att man skall störa bina så lite som möjligt. Även om den fortfarande är relativt ovanlig så ökar den i popularitet av samma anledning som överstångsbikuporna. Den erbjuder bina en mer naturlig miljö med mindre mänskliga störningsfaktorer. Även denna kupa kan vara något svår att hitta information om.
Liknande artiklar
Måla med linoljefärg | En guide för utomhusmålning
Andra inlägg
- Så renoverar du dina golvlister
- Ta bort färg med varmluftspistol
- Hur länge räcker målarfärg och hur mycket färg behövs?
- Energisnåla infravärmare till altanen
- Blanda egen linoljefärg
- Puts eller målad träfasad | Fasadmålning Stockholm
- Sätta upp vävtapeter – en guide
- Moderna färger till sovrummet
- Bygg ett väggfast skåp för trädgårdsverktyg
- Måla staket – en guide