Färg kan göra stor skillnad, både inne och ute. I den här texten kan du läsa om regler, restriktioner och tips för att måla inglasad balkong.
Om du bor i bostadsrätt
Om man bor i en bostadsrätt är det generellt föreningen som ansvarar för ommålning av balkonger, vare sig dom är inglasade eller inte. Detta görs främst när färgen behöver fräschas upp och sker ofta i samband med målning av fasad. Har man däremot en bostadsrätt med inglasad balkong som man skulle vilja måla om på egen hand måste man först få ett godkännande från föreningen.
Det är ovanligt att man får tillstånd att måla om ytterväggen som balkongen sitter på, eftersom det förändrar byggnadens utseende. Däremot kan man i vissa fall få tillstånd att fräscha upp exempelvis ett tak eller golv som börjat flagna och tappa färgen, förutsatt att man väljer samma kulör som finns där i nuläget.
Om du har planer att måla på din inglasade balkong i din bostadsrätt kan du vända dig till föreningens ordförande för att ställa frågan. Börja inte med någon målning förrän du fått klartecken och respektera om föreningen ger dig ett nej som svar.
Om du äger fastigheten
Är man själv fastighetsägare och vill om måla om fastighetens inglasade balkonger är det mer eller mindre fritt fram. Det kan dock vara klokt att kolla med kommunen om man planerar att byta kulör eftersom det kan finnas en detaljplan för området.
Är syftet däremot att fräscha upp befintlig färg som blivit dassig och tråkigt brukar det inte vara några problem och det kan dessutom vara en bra investering för att ge fastigheten ett utseendemässigt lyft.
Det finns också villor med balkonger och även här är man mer eller mindre fri att göra som man vill när det gäller målning av dessa. Vid förändring av kulör kan man även här kolla med kommunen för att vara på den säkra sidan.
Färgval
Det man ska tänka på när man målar en inglasad balkong är att området klassas som utomhusmiljö. Det är därför viktigt att man väljer en färg avsedd att användas just utomhus. Rådfråga hos din färghandlare för att vara på den säkra sidan och passa gärna på att be om andra tips för målningen när du ändå är där.
Ska du till exempel måla golvet kan det vara nödvändigt att först lägga en grundfärg för att slutresultatet ska bli bra.
En annan sak att tänka på när man väljer färg är valet av kulör. Är målningen godkänd av föreningen finns säkerligen restriktioner vad gäller val av kulör, vilka man givetvis så måste anpassa sig till. Du kanske får använda vitt, grått och samma befintliga kulör som finns på byggnaden men att välja en stark färg så som rött eller rosa kommer troligen varken bli godkänt eller särskilt snyggt.
Andra tips
En inglasad balkong kan nå en väldigt hög temperatur när solen ligger på och då är det inget bra tillfälle att måla. Se till att göra det på kvällen när solen har gått ner eller vänta tills en dag då det är mulet för att få ett bättre resultat av färgen. Bästa årstiden för målning utomhus är på vår- eller försommar så försök att få arbetet gjort då.
Och med tanke på växthuseffekten som uppstår på inglasande balkonger kan det också vara bra att öppna rutorna medan färgen torkar. Annars kan det ta väldigt lång tid på grund av det varma klimatet.
Var också noggrann med att använda maskeringstejp och rätt typ av penslar för att undvika färgstänk. En målning behöver genomföras noggrant för att resultatet ska bli bra så jäkta inte igenom processen. Låt färgen torka ordentligt innan du lägger på nästa lager och låt det helt enkelt ta den tid det tar.
Andra inlägg
- Så renoverar du dina golvlister
- Ta bort färg med varmluftspistol
- Hur länge räcker målarfärg och hur mycket färg behövs?
- Energisnåla infravärmare till altanen
- Blanda egen linoljefärg
- Puts eller målad träfasad | Fasadmålning Stockholm
- Sätta upp vävtapeter – en guide
- Moderna färger till sovrummet
- Bygg ett väggfast skåp för trädgårdsverktyg
- Måla staket – en guide