Att sprickor och mindre håligheter kan synas i en innervägg är inte ovanligt. Dessa uppkommer som en följd av att huset rör på sig genom sättningar i marken. Detta är svårt att förhindra. Man bör ta sprickor på allvar och undersöka dem noggrant. Det kan handla om sättningsskador eller att husgrunden sjunker. Båda dessa problem kan sänka värdet på huset.
Vad ska man göra om man upptäcker sprickor i innerväggen?
Sättningsproblematik kan synas på olika sätt. Sprickor som ligger nära fönster och dörrar bör man hålla koll på. Likaså om det handlar om sprickor som är större än fem centimeter.
Rådet där är att man tar kontakt med en sakkunnig som undersöker kring huruvida sprickorna uppkommit som en följd av att huset satt sig. Om så är fallet så kan en så kallad sättningsbesiktning vara nästa steg och där exempelvis olika typer av grundförstärkande åtgärder kan bli nödvändiga att vidta i framtiden. Detta kan innebära ett ganska omfattande arbete som kan komma att bli dyrt. Ett tips är därför att du som planerar att köpa ett hus tar sprickor på väggarna på allvar. Meddela dina farhågor till besiktningsmannen du anlitar och be denne ta en extra titt på dessa. Handlar det om sättningsskador så bör du tänka både en- och två gånger innan du slår till.
Sprickor av en mindre kaliber anses ofta som normala då det handlar om husets rörelse inom ett normalt spann. Oavsett så bör man hålla koll och åtgärda de mindre sprickorna så fort de dyker upp. Inte minst då av rent estetiska skäl. Något som heller inte är särskilt svårt.
Så här lagar du sprickor i en innervägg
Ett tips är att du lagar sprickor på din innervägg i samband med att du planerar att måla om. Det gör att du slipper se fläckar eller att du målar igen sprickorna med en färg som inte riktigt matchar den ordinarie kringliggande kulören. Då du lagar sprickor så är det viktigt att du utgår från hur pass stora de är samt materiet på innerväggen.
Större sprickor kan du först peta lite med en spatel i så att löst material släpper. Därefter borstar du rent - dammsug gärna också! - och applicerar spackel som först torkar och sedan slipas.
Om sprickan skulle vara djupare så kan du använda dig av samma teknik och peta med spateln innan du borstar rent. Där kan det emellertid vara bra att sätta ut en remsa av glasfibervävnad i spackelbädden. Dra därefter på ett lager med ytspackelmassa och bredspackla ytan. Avsluta med att slipa ner till en jämn nivå.
Mindre sprickor kräver inte alls så mycket jobb för att fylla igen. Där räcker det med reparationsspackel - anpassad för materialet - och en liten japanspackel. Se alltid till att slipa till en jämn yta efteråt. Spackel tenderar att synas oavsett hur många lager färg du applicerar och detta kan vara lika störande för ögat som den spricka du just fyllt igen var. Se därför till att vara noggrann med slipningen innan du går vidare med att grundmåla och sedan måla väggen i den kulör du valt.
Liknande artiklar
Renovera balkongdörr – tips & råd
Andra inlägg
- Så renoverar du dina golvlister
- Ta bort färg med varmluftspistol
- Hur länge räcker målarfärg och hur mycket färg behövs?
- Energisnåla infravärmare till altanen
- Blanda egen linoljefärg
- Puts eller målad träfasad | Fasadmålning Stockholm
- Sätta upp vävtapeter – en guide
- Moderna färger till sovrummet
- Bygg ett väggfast skåp för trädgårdsverktyg
- Måla staket – en guide