Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Blanda egen linoljefärg

Linoljefärg är ett utmärkt val för många målningsprojekt. Den har en mycket god vidhäftningsförmåga och är känd för sin goda flexibilitet och hållbarhet. 

Här är mer information om linoljefärg, bland annat hur du blandar egen.

Linoljefärg har mycket bra täckförmåga

Linoljefärg ger också en överlägsen täckförmåga, vilket kan spara tid i målningsprocessen. Dessutom har linoljefärger mycket låga nivåer av flyktiga organiska föreningar (VOC), vilket gör dem idealiska för miljömedvetna personer som vill begränsa sin påverkan på miljön. Utöver alla dessa fördelar skapar linoljefärg vackra ytor som kommer att hålla i många år.

Den är lämplig för interiöra och exteriöra ytor som trä, tegel, gips, stuckatur och murverk och kan till och med användas på golv! Med sin enastående hållbarhet och täckförmåga, tillsammans med med låga VOC-värden är det inte konstigt att linoljefärg är ett så populärt val för så många målningsprojekt.

Ett bra val för konstnärer

Linoljefärg är ett utmärkt val för konstnärer som vill skapa livfulla och strukturerade målningar. Den tillverkas genom att man blandar linolja med pigment, vilket man kan göra hemma. I den här artikeln visar vi dig hur du blandar din egen linoljefärg från grunden.

  1. Material – Det första steget för att göra din egen linoljefärg är att samla ihop alla nödvändiga material: linolja, valfritt pigment (vanligtvis naturliga pigment eller vattenlösliga syntetiska järnoxider), en blandningsbehållare, rörstavar av glas, en eventuell sil för att filtrera bort större partiklar samt en palettkniv eller träspatel.

  2. Välj rätt mängd pigment – Mät sedan upp önskad mängd pigment i blandningsbehållaren, vanligtvis två cl torrt pigment per halvliter linolja. Börja röra om blandningen med en glasstav och se till att du rör om i en jämn riktning. Fortsätt omrörningen tills färgen är jämnt fördelad i linoljan. Justera färgen genom att tillsätta mer pigment om det behövs.

  3. Sila bort större partiklar – När färgen har fått önskad konsistens och färg silar du bort eventuella större partiklar som kan ha klumpat ihop sig under blandningen och häller sedan upp färgen i en separat behållare för förvaring.

  4. Låt färgen sätta sig innan du använder den.

Nu när du vet hur du blandar din egen linoljefärg kan du skapa vackra projekt som kommer att hålla i flera år! Med lite övning och experimenterande kan du skapa en mängd olika färger bara genom att justera förhållandet mellan pigment och linolja. 

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!
2 Jul 2023