Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Borra i betong – tips & råd

Förr i tiden borrades det inte så ofta i betong. Det gick alltid att hitta andra lösningar för upphängning genom att spika fast stadiga träpaneler eller underliggande regel i en bra dimension.

Men om väggen är i betong så kommer man inte långt med hammare och stift. Här handlar det om att borra, plugga och skruva. Det kan ta sin tid, men när det är klart kommer fästet att sitta riktigt bra.

Detta behöver du när du ska borra i betong:

Verktyg: Borrmaskin med slagborrfunktion, spiralborr, flera dimensioner, körnare, borrstoppare,  slagankare, flacktång, skyddsglasögon, slägga, multidetektor.

Material: Expanderplugg, eventuell  pluggmassa, spikar, skruvar, krokar.

Farligt om arbetet görs fel

Det gäller att göra rätt, med dålig infästning kan det uppstå farliga ras. Grundregeln för att det ska bli korrekt gjort att en tätare belastningsförmåga vilket i sin tur kräver mindre plugg. Den bästa typen av infästning i betong är pinnskruvexpanders av typen Torgrip – en mycket bra svensk uppfinning.

borra i betong

Innan du börjar borra så måste du kolla att det inte går några el- eller vattenledningar där du ska borra. Det är lätt att göra multidetektor som du kan hitta i bygghandeln.

När man borrar med maskin i betong så är det viktigt att skären är av hårdmetall. Det är dessutom viktigt att dra tillbaka borren regelbundet för att undvika överhettning. Är det ett riktigt hårt material så kan det vara svårt att få borren att börja skära. Därför är det bra att slå en fördjupning med en körnare.

Hålet måste vara lika djupt som pluggen och skruven är långa

Det är viktigt att borrhålet måste vara lika djupt som längden på pluggen och skruven. Detta åstadkommer man med hjälp av en borrstoppare som man skruvar fast på borrspiralen.

Borrstål och plugg måste alltid ha samma dimension, vilket betyder att skruven alltid måste vara något tunnare. Handlar det om större hål så måste de förborras med en mindre borrdiameter. Detta gör att det blir enkelt att hålla rätt kurs med det grövre borret.

Du kan även användas slagankare för hårda material för medelstora och stora laster. I dessa fall krävs ingen skruvning för att pluggen ska kunna expandera. Expansionen sker genom att man slår på slagstiftet.


Liknande artiklar

Laga sprickor i innervägg – så gör du

Brandskyddsfärg | Så fungerar det

Stänga av strömmen innan målning - Behövs det?

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!29 Jul 2021