Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Måla tapet – en guide

Har du tapeter du har ledsnat på? Det går bra att måla över dem, det är bara att följa vår smidiga guide.

Är du trött på ditt gamla rum och tycker att det är dags för en rejäl uppfräschning? Att måla rummet är ett utmärkt sätt att få till ett ansiktslyft och kan även vara ett av de roligaste och enklaste sätten att förnya hemmet.

För visst blir man glad av färger som sprider en positiv känsla och tillför en ny energi. Något så enkelt som en färgklick i hallen, en varm och ombonad kulör i sovrummet eller en fondvägg i vardagsrummet kan ge hemmet ett rejält lyft. Färg ger en stor mängd möjligheter att lyfta ett rum.

Så här gör du när du ska måla över en tapet.

Förberedelser:

  1. Första steget är att borsta väggen riktigt ren. Torka den sedan också med en lätt fuktad trasa.

  2. Om du har vävda textiltapeter som har inslag av till exempel jute, sjögräs eller linne måste du börja med att grunda med en bra spärrtvätt, annars riskerar tapeterna att krympa, och då skulle hela väggen se konstig ut.

  3. Var noga att skydda hela golvet och lister från färg och dropp. Täckpapper och tejp fungerar alltid bra. Fäst pappret ordentligt så att det inte glider runt när du arbetar.

  4. Nästa steg är spacklingen. Du spacklar över små hål och ojämna ytor med ett kvalitativt spackel. Torka enligt anvisningar på förpackningen. Slipa sedan de spacklade ytorna och borsta bort slipdammet.

  5. Själva målningen börjar du helst vid kanter, hörn och lister. Använd en pensel och stryk ut med en liten roller (denna metod brukar kallas sparmålning). Bästa resultatet får du om det målade området inte har börjat torka. Därför är det bäst att sparmåla en vägg i taget.

  6. Nu är det dags för själva målningen. Doppa rollern ordentligt i färgtråget och ta så mycket färg som möjligt utan att det droppar. En bra tumregel är att du ska ta så mycket färg att du inte kan se luddet på rollern. Rolla på tapeten två till tre rollerbredder i taget och efterrrulla sedan för att få ett så bra resultat som möjligt.

  7. Efter den första strykningen packar du in roller, penslar och tråg i en plastpåse. När det första lagret färg har torkat så slutmålar du med ett lager till. Ta bort tejpen omedelbart när rollern har arbetat klart. Nu har du målat din tapet och du är klar!

Liknande artiklar

Måla innerdörrar – en guide

Hur länge räcker målarfärg och hur mycket färg behövs?

Måla över eller rengöra väggen vid fläckar?

 

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!

 

9 Nov 2020