Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Måla impregnerat virke

Tryckimpregnerat virke behövs när du vill bygga något utomhus, som en altan eller ett staket. Impregnerat virke är fuktsäkert och klarar sig bra utan målning, men vill du ha en snyggare och ännu lite mer hållbar yta går det utmärkt att måla på impregnerat virke.

Guide till målning av impregnerat virke

Det viktigaste att tänka på när man vill måla impregnerat virke är detsamma som vid all målning: Det är viktigt att träet inte har för hög fukthalt. På grund av processen vid tryckimpregnering, där en impregneringsvätska pressas in i träet under högt tryck, tar det ibland lång tid innan vätskan helt försvunnit från träets yta. Därför avrådde man tidigare från att måla impregnerat trä under den första säsongen.

måla impregnerat virke

Här kan du dock förlita dig på en fuktmätare, som går att köpa i ett byggvaruhus eller en vanlig måleributik. Om träets fukthalt är lägre än 16% så går det i regel att måla direkt. Här berättar vi hur du går tillväga när du vill måla impregnerat trä.

1. Tvätta ytan noggrant

Att göra rent ytan ordentligt är ett måste vid varje målarprojekt, men särskilt viktigt är det när man målar utomhus. Fasadtvätt är bästa valet, och försäkra dig om att du använder en miljövänlig produkt.

Det kan också vara bra att slipa ytan, särskilt om du väntat en säsong med att måla ditt impregnerade trä. Då har sol och vind torkat ut ytan och du behöver slipa bort det yttersta lagret för att färgen ska kunna fästa ordentligt. Avsluta förbehandlingen med att olja in alla skarvar och ändträn. Lägg på flödigt med olja och låt sjunka in, avlägsna sedan överflödig olja noggrant.

2. Grundmålning

En ordentlig grundmålning ger ett bättre resultat både hållbarhets- och utseendemässigt. Vilken sorts grundfärg du väljer har inte jättestor betydelse, dock finns specialgrundfärg för utomhusbruk så väljer du någon av dessa så kan det inte bli fel. Ett lager grundfärg räcker gott, men slipa gärna ytan när färgen torkat in ordentligt för att få bort träfiber som rest sig. Då får du en snyggare finish på de återstående strykningarna.

3. Minst två strykningar med fönsterfärg

Fönsterfärg passar utmärkt när man målar utomhus, det ger en blank och hållbar yta. Måla helst två lager färg för bästa resultat. Impregnerat trä målat med fönsterfärg håller flera säsonger innan det är dags att måla om, ännu längre om du regelbundet avlägsnar smuts från ytan.

Du kan med fördel använda roller när du målar, men ha gärna en smal pensel till hands för att komma åt i skarvar och andra svåråtkomliga ytor. Lycka till!


Liknande artiklar

Måla innerdörrar – en guide

Måla golvet med linoljefärg

Måla med färgspruta | Så gör du

 

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!
2 May 2021