Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Fasadmålning | Färgtrender

Vad är det som gäller när det handlar om att måla husfasader? Här går vi igenom några av de hetaste färgtrenderna just nu.

 

När man ska måla om en husfasad finns det många olika aspekter att ta hänsyn till. Hur det ser omkring, natur och grannar, eventuelle restriktioner, vilka väderförhållanden som finns och olika traditioner som kan finnas på en ort.

Så valet är kanske inte alltid så fritt som man kan tycka. Det kan alltid vara bra att kolla upp med grannarna och byggnadsnämnden innan man målar om huset, så att man inte bryter någon skriven eller oskriven regel och får problem.

Men till slut faller valet av husfärg på dig som husägare, och med lite fingertoppskänsla så kan du nog göra de flesta nöjda.

Trenderna varierar med åren

Men trenderna varierar förstås med åren, periodvis är det klassiskt falurött som dominerar, under andra tider får färgfantasin härja mer fritt.

I dag pekar trenderna när det gäller färg på fasaden. På småhus som är ritade av arkitekter har jordiga färger som mossgrönt, jordbrunt, ockragult varit poppis på senare år. Dessa har en skogsdoftande ton som fungerar bra i de flesta svenska miljöer. Även vitt, gult, grafitgrått och svart är väldigt populära fasadfärger. Svart är faktiskt en av de allra tydligaste trenderna efter millennieskiftet. Svart döljer husets form, vilket ger intrycket att en kompakt enhet. När man sedan kontrasterar detta med ljusa dörrar, fönsterkarmar och snickerier så drar det verkligen blickarna till sig. Färger som är ljusare än sin omgivning syns alltid mer. Skuggor, ytstruktur och former avslöjas och ger huset ett livligt och inbjudande intryck.

Svarta färger ger en snygg kontrast

Att svarta och mörka kulörer blir snyggt i kontrast med gröna miljöer som nordisk barrskog. Den stora nackdelen med svart och andra mörka färger har en nackdel : det drar åt sig värme. Detta innebär att slitaget blir större jämfört med ljusare fasader.

Ett starkt tips är att ge sig ut och kolla på andra husfasader. Där kan man få ny trendinspiration! Gillar du en färg, knacka på och fråga. Det är dessutom lättare att se hur färgen kommer att fungera, jämfört med att titta på ett litet färgprov på byggvaruhuset.

 

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!
10 Oct 2018