Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Snabb guide till att måla trägolv - Golvmålning Stockholm

När du har ett trägolv som börjar se lite slitet ut och skulle behöva lite omvårdnad, har du lite olika möjligheter. Du kan slipa upp det och ge det en ytbehandling med olja, vax eller lack. Du kan också välja att måla det. Vill du ha hjälp av en målare är du välkommen att kontakta oss, annars kan du läsa vidare om hur du får bästa möjliga resultat!

Så målar du ditt trägolv!

Ett målat trägolv är lätt att hålla rent och kan vara riktigt snyggt om man matchar färgen bra mot väggar och inredning. Vanligast när man målar trägolv är att man använder sig av en akrylat- eller alkydoljefärg, men vill man vara lite miljövänligare kan man välja linoljefärg. Många tillverkare har speciella golvfärger som täcker bra. Vi ger här en beskrivning för hur du går tillväga när du vill måla ditt golv med en vattenburen akrylatfärg, som alla färghandlare har i sitt sortiment.

trägolv färg pensel

Tvätta och slipa innan du börjar

Börja med att tvätta hela golvet noggrant med målartvätt. Använd en mikrofiberduk och se till att även rengöra golvlisterna. Skölj sedan med rent vatten och en svamp.

När golvet torkat tar du en skrapa och skrapar bort eventuell löst sittande färg och ojämnheter. Sen ska golvet slipas för att färgen ska få bra fäste. Är golvet lackat måste du slipa så att det blir helt matt. Du kan använda en golvslipningsmaskin men den målade ytan kommer att bli mer levande om du slipar för hand. Ett bra tips är att skaffa ett slipverktyg med förlängningsskaft så kan du arbeta stående och sparar knäna. Dammsug sedan och torka bort allt slipdamm, glöm inte listerna och nederdelen av väggarna.

Lacka kvisthål och spackla

Har golvet kvisthål så måste dessa täckas med shellack, även kallat kvistlack. Detta för att hindra att kvistarna lyser igenom, vilket de annars har en tendens att göra efter ett tag när man målat. Man kan lacka lite utanför, det måste inte vara perfekt.

Om det finns ojämnheter i golvet kan du spackla i dessa med snickerispackel. Använd en liten så kallad japanspackel för bästa resultat. Slipa när spacklet torkat. Spacklet kommer då att ha krympt ner i ojämnheterna, så spackla en gång till och slipa återigen när det torkat. Slipa även kvistlacken andra vändan.

Nu börjar du närma dig det roliga, målningen! Men först måste allt damm bort och golvlisterna måste skyddas med maskeringstejp. 

Måla trägolvet

  • Du får bäst resultat om du grundmålar golvet först. Använd en anpassad grundfärg eller täckfärgen utspädd med 10% lacknafta.

  • Börja måla längst in i det bortersta hörnet och måla i träets längdriktning. Använd en bred pensel, en moddlare. Tycker du det blir för obekvämt att sitta på knä och måla hela golvet kan du ta golvet längs väggarna med pensel och sedan rolla resten av golvet med en roller med förlängningsskaft.

  • När grundfärgen torkat ordentligt målar du det med täckfärg en gång. Om du dessutom gör en sista strykning får du ett riktigt slitstarkt golv, men kolla tillverkarens rekommendationer på burken om du är osäker på hur många gånger du behöver måla.

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!14 Nov 2017