Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat?

Sätta upp vävtapeter – en guide

Vävtapeter är en trend som kommit tillbaka under de senaste åren. Det är en av de mest tåliga tapeterna. Texturen på tapeterna är mycket förlåtande mot små fläckar, smuts eller annat som kan uppstå i högtrafikerade rum som exempelvis hallen. Vävtapeter kan göras av flera olika material som exempelvis silke, bomull och vass. Vanligast är dock glasfiberväv och liknande syntetiska material. Tapeterna finns med flera olika mönster och strukturer. 

sätta upp vävtapet

Så sätter du upp en vävtapet

Om man är ovan vid att tapetsera så kan det vara bra att ta hjälp av någon som har större vana. Vävtapeter är lite svårare att sätta upp då tapeten är tjockare. Ta det försiktigt och se till att du har gott om tid så kommer det gå bra. Nedan följer en steg-för-steg guide på hur du sätter upp en vävtapet. 

Verktyg och material

Att ha bra verktyg och material är viktigt. 

Verktyg: hink, svamp, tapetborste, sax, stålspacklar, tapetlinjal, målningsrullar för färg och lim, brytbladskniv, färgtråg, tapetbord, stege eller pall. 

Material: vävtapet, vävlim eller tapetklister, spackel, målartvätt, slippapper, skyddsplast eller skyddspapper, trasor, eventuellt även tapetlösande medel och alkydgrundfärg.

1. Förbered ytan

Innan du börjar tapetsera måste du göra rent och förbereda väggarna. Det innebär att du kan behöva ta bort gammalt tapet, spackla igen hål och sprickor samt tvätta och torka väggarna. Ytan skall vara jämn, slät och ren när du börjar. 

Förarbetet vid tapetseringsarbeten tar ofta större delen av arbetstiden. Det är viktigt att göra det ordentligt då det kommer att påverka slutresultatet. 

Om den gamla tapeten är hel kan du tapetsera över den. Skär loss tapeten runt dörrfoder och socklar. Spackla och slipa ner skarvarna mellan tapeterna för att få en slät yta. Tvätta sedan rent ytan. 

Ta ner skadad, fet eller lös tapet. Bredspackla om det finns många ojämnheter. Måla ytan med alkydgrundfärg i en beige, grått eller vitt för att undvika att färgen lyser igenom. Stryk ut ett jämnt underlag med utspätt tapetklister och låt torka i ett dygn innan du börjar tapetsera.

2. Rätt mängd tapet

För att ta reda på hur mycket tapet du behöver ska du mäta väggen. Tänk på att lägga till några extra decimeter för säkerhets skull. Det blir alltid lite spill. 

3. Skär till tapetlängder

Skär tapeten i längder som är lika långa som väggen, lägg gärna till några extra centimeter . Det är lättare att skära bort överflödig tapet än att lägga till. 

4. Blanda och applicera tapetklister

Börja med att blanda till tapetklister. Följ tillverkarens instruktioner. Se till att den är klumpfri
Använd en borste, gärna bred, för att stryka klister på väggen. Se till att du täcker hela området du vill fästa tapeten på. 

5. Sätt upp tapeten

Sätt fast tapeten på väggen och se till att den är placerad rakt och snyggt. Fäst tapeten ordentligt genom att släta ut den med en tapetborste. Tapetborsten hjälper även till att få bort eventuella luftbubblor. Skär av överflödig tapet med en vass kniv. 

6. Tapetsera resten av rummet

Applicera nästa våd av tapeten bredvid den som du satt upp. Om det finns ett mönster så måste du se till att det matchar med den föregående våden. Arbeta noggrant och metodiskt.
Tapeten skall sedan torka ordentligt innan du börjar hänga upp saker på den. Det kan ta upp till ett dygn för tapeten att torka

Lycka till!

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!
19 Apr 2023