Lack och ytbehandling
För att skydda möbler från slitage och fläckar är det vanligt att behandla dem med färglack eller klarlack. Om du köper en begagnad möbel där ytbehandlingen kan ha blivit sliten eller sprucken kanske du vill ta bort ytbehandlingen för att själv lacka eller måla om i en kulör som passar dig och ditt hem. Nedan följer tips på hur du kan gå tillväga!
Ta bort befintligt lack eller annan ytbehandling
Det första du ska göra när du restaurerar en möbel är att avlägsna gammalt lack, färg eller annan ytbehandling. Det kan vara svårt att säkert veta vilken typ av ytbehandling en specifik möbel har genomgått, men det finns tre traditionella sätt att exponera behandlat trä, oavsett ursprung och yta.
- Slipning med slipmaskin eller sandpapper
- Lösningsmedel
- Kemisk färgborttagning
Läs mer om de olika metoderna här nedan innan du väljer det tillvägagångssätt som lämpar sig bäst för din möbel.
Ta bort lack med slipmaskin
Denna metod lämpar sig bäst då din möbel är målad med färg- eller klarlack, akryl eller shellack.
Slipning med slipmaskin eller sandpapper är lite tidskrävande och kräver sin arbetsinsats, men i gengäld fungerar den på så gott som vilken träfinish som helst - från en liten bordsskiva till ett helt trägolv.
Plana ytor går enklast och snabbast att slipa med hjälp av en elektrisk slipmaskin, medan slipblock eller handhållet sandpapper lämpar sig bäst för ojämna eller oregelbundna delar och detaljer. Om du planerar att måla om en möbel är slipning det enda helt nödvändiga steget för att få bort den gamla ytan. Använd först ett grovt sandpapper med en kornstorlek på 150 för att rugga upp ytan, och sedan ett med kornstorlek 220 för att släta till den. Torka alltid bort slipdamm och annan smuts med fuktig trasa, och låt träet torka innan du målar.
Ta bort lack med hjälp av lösningsmedel
Lösningsmedel lämpar sig väl för borttagning av lack och skalack. Dessa är alkoholbaserade ytbehandlingar och kan tas bort med olika lättillgängliga lösningsmedel. Skalack kan med fördel tas bort med hjälp av denaturerad alkohol - alltså medel med hög alkoholhalt som inte är avsedd som läkemedel eller för konsumtion.
Om alkohol inte fungerar är nästa steg att prova med lackförtunnare. Är möbeln inte äldre än 1930-tal kan det vara värt att börja med lackförtunnare, det kommer sannolikt att fungera bäst. Applicera lösningsmedlet med en trasa eller duk och skrapa sedan ytan lätt med en plastkniv eller liknande verktyg.
Kemisk färgborttagning
Att ta bort lack och annan ytbehandling med hjälp av kemiska färgborttagare fungerar bäst på ytor bestrukna av akryl, lack eller färg. Kemiska färg- eller lackborttagare är ofta mycket effektiva, och gör ingen åverkan på själva träet. En annan fördel är att materialet förblir vått en stund och därför fungerar väl på ytor med många lager ytbehandling.
Varning:
Kemiska färgborttagare innehöll länge den aktiva ingrediensen metylenklorid - en kaustisk kemikalie som kan skada ögon, hud och andningsorgan och är mycket miljöfarlig, så se upp med vad du använder!
Nu för tiden har denna typ av produkt utvecklats till det bättre, och har du tillgång till lämplig säkerhetsutrustning och en mycket väl ventilerad arbetsmiljö kan du använda kemiska färgborttagare när du vill ta bort lack och annan ytbehandling från möbler. Miljöskadligheten kvarstår dock, så andra alternativ kan vara att föredra för den som vill tänka klimatsmart.
Andra inlägg
- Så renoverar du dina golvlister
- Ta bort färg med varmluftspistol
- Hur länge räcker målarfärg och hur mycket färg behövs?
- Energisnåla infravärmare till altanen
- Blanda egen linoljefärg
- Puts eller målad träfasad | Fasadmålning Stockholm
- Sätta upp vävtapeter – en guide
- Moderna färger till sovrummet
- Bygg ett väggfast skåp för trädgårdsverktyg
- Måla staket – en guide