Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Moderna färger till sovrummet

Sovrummet är en speciell plats för återhämtning och avkoppling. Det finns egentligen inga färger som är dåliga för sovrum däremot kan det vara nyanser och toner som är mer eller mindre önskade. Nedan går vi igenom några av färgtrenderna för våren 2023 och berättar hur du kan använda dem i sovrummet. 

Jordnära och dämpade toner

Under flera år har vi sett en trend med tydliga men dämpade färger som ockra, terrakotta, ultramarin, mossgrönt och grått. Det fortsätter även under detta året men kulören har skruvats upp aningen aningen mer och färgerna är lite klarare än de varit innan. De som varit med förut kan tydligt känna igen de här tonerna från mitten av 90-talet. 

Den här typen av dämpade kulörer fungerar alldeles utmärkt i sovrum, speciellt för de som kan ha svårt att komma ner i varv. Har man svårt att sova lämpar de sig utmärkt med en dämpad och lugnande grön färg på väggarna. Eventuellt kan man kombinera med en annan grön nyans på tak och snickerier. Det kommer ge dig en underbar och rofylld oas. 

Bryt av de här tonerna med neutrala krukor i terrakotta, en lampskärm med en varm gul ton och annat som gör att ditt rum känns ombonat och tryggt. Vill du kombinera med ett mönster eller struktur kan vi rekommendera detaljer eller golv i terrazzo-stil för en mer elegant touch eller något mera grovt som skrynklat brunt papper som sänggavel och dekoration. Tunga sammetsgardiner eller gardiner i grovt linne passar bra här. Mjuka mattor i ull gör det skönt för både ögon och fötter att stiga upp på morgonen. 

vitt sovrum

Piggna till med vitt

Vitt och fräscht är tillbaka. Den stora trenden som höll i sig från slutet av 90-talet och långt in på 00-talet har fått en revansch. I Skandinavien har vitt varit en rådande norm i flera decennier. Om man inte vet vilken färg man skall måla så blir det oftast vitt. 

För den som har svårt att komma upp på morgonen är vitt och fräscht mycket önskvärt. Ljus påverkar kroppens dygnsrytm och får hjärnan att vakna till och vara alert, särskilt på morgonen. 

Vitt är inte bara en färg utan finns i många olika nyanser. När man lägger vita kulörer som är brutna i andra färger ser man snabbt stor skillnad. Att blanda olika vita och ljust grå nyanser i ett rum kan vara mycket effektfullt. 

Vill man blanda in andra element kan ljust trä, som exempelvis furu eller björk, passa mycket fint till det vita. Även betong, sten och silvriga inslag kommer ge ögat en lagom stor kontrast. För att ge rummet en mer 90-tals inspirerad look kan man kombinera med nattduksbord av glas och spegelvägg. 

Mjuka pasteller

Slutligen kommer vi till en färgtrend som är som en blandning av de två ovanstående trenderna. Mjuka och aningen dova pasteller med inslag av beige är stort i år. Tänk er en lite klarare gammelrosa, dammig mintgrön och ljust grå turkos. 

Ett rum med den här typen av mjukt rosa väggar är behagligt att både somna och vakna upp i. De milda men käcka färgerna är både lugnande och glada på samma gång. Pasteller är något man ofta förknippar med våren men kombinationen med röd brun och beige gör att de fungerar året runt. 

Den här trenden går fint att kombinera med alla slags retroprylar så länge de stämmer in i färgskalan. Detaljer i exempelvis teak eller marmor gör sig fint. 

Hoppas du hittat inspiration och känner dig motiverad att måla om ditt sovrum. Lycka till!

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!
27 Mar 2023