Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Måla köksbord – en guide

Måla om ditt köksbord

Köksbord får utstå mycket slitage. Tallrikar, underlägg och bestick dras fram och tillbaka så ytan blir repig och förstörd. Att måla om sitt köksbord är ett bra sätt att skapa en ny variation i köket, man kan exempelvis välja en ny färg för att få en annan känsla. Det är bra för både din ekonomi och för miljön att ta hand om sina saker och försöka renovera och återbruka dem i största möjliga mån!

Val av färg till köksbord

När man skall måla sitt köksbord, eller vad som helst för den delen, så är valet av produkter samt underarbetet viktigt för att det skall bli bra.

Vi rekommenderar att man besöker en färghandel när man skall måla något och ber dem hjälpa till med vilken färg som passar ändamålet bäst. Det vanligaste och kanske säkraste alternativet för ett köksbord är en lackfärg. Den gör ytan tålig mot fett och fukt samt är lätt att hålla ren. Man kan också välja att behandla sitt köksbord som exempelvis med olja eller hårdvax.

När det kommer till färgval kan det vara bra att välja en färg som inte är helt kritvit då en sådan färg avslöjar mer än en bruten färg. Du kan också välja att ha en färg på bordsskivan och sedan bryta av med en annan färg på bordsbenen. Det finns också möjlighet att använda maskeringstejp och göra dekorativa mönster med hjälp av tejpen på benen eller bordsskivan.

Steg för steg - måla köksbordet

Du behöver:

  • Träklossar

  • Tidningspapper

  • Slippapper eller slipmaskin

  • Målartvätt

  • Oömma tygtrasor

  • Små penslar

  • Roller

  • Färgtråg

  • Målarfärg

Gör i ordning för målning

Om det är fint väder ute och du har möjlighet att flytta ut bordet på en uppfart eller altan så kan du med fördel göra det. Undvik dock att måla ute på våren under pollensäsongen eller på hösten då löven faller eftersom det lätt fastnar frömjöl och torra löv i färgen. Man skall också undvika att måla i direkt solljus då detta kan påverka slutresultatet.

Lägg tidningar under bordet så att det inte skvätter på golvet eller altanen och ställ upp bordet på träklossar så att du kommer åt bättre när du skall slipa, tvätta och måla.

Ta på dig oömma kläder för att undvika att förstöra plagg som du tycker om. Även om man ibland tror man kan klara av att måla om utan spill så blir det alltid kladdigare än vad man först tänkt!

Slipa och tvätta

Börja med att slipa köksbordet noggrant. Du kan antingen välja att använda slippapper eller en slipmaskin när du slipar av bordet. Det räcker absolut med slippapper. Dra isär bordsskivorna, ifall det är den typen av bord, och slipa även där på kanterna. När du slipat hela bordet ordentligt så är det dags att tvätta bordet med målartvätt och låta det torka.

Måla bordet

Nu kan du börja måla första lagret färg. Rör runt ordentligt med en pinne i färgen och häll sedan upp färg i färgtråg. Var generös med färgen. Det kan vara bra att ha lite olika typer av penslar. De små penslarna är bra när du skall komma åt i bordets alla vinklar och vrår, dessutom passar de bra för bord med smala ben.

Rollern är mycket bra att använda på själva bordsskivan då den ger en jämn och fin yta. När du målat hela bordet en gång skall du vänta tills färgen torkat, eller efter vad tillverkaren av färgen rekommenderar, och sedan måla hela bordet igen. Två lager brukar räcka.

Om man vill måla något dekorativt på fri hand, använda schabloner eller maskeringstejp för att skapa mönster med en annan färg så skall man göra det efter att man målat bordet två gånger.

Lycka till!

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!
23 May 2022