Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Måla altan – en guide

I denna guide går vi igenom hur du enkelt och effektiv får din altan att ändra utseende genom att måla altanräcket och lasera altangolvet. När man målar sådant som skall vara utomhus exempelvi staket, trädgårdsmöbler, trappräcke och altan är det extra viktigt att man är noga med förarbetet.

Att ha produkter som anpassade för väder och vind är också mycket betydande för hur fint resultatet blir och hur länge det håller. Prata med din lokala färghandlare så att du får en passande färg, lasyr eller olja för ändamålet.

Måla altanräcke

Innan du börjar måla är det bra att kolla fuktkvoten i träet så att det inte överstiger 16 %. Är räcket obehandlat och nytt skall det stå i minst en säsong innan du behandlar det.

Det första du behöver göra är att borsta bort all lös smuts från räcket. Sedan skall du tvätta av den ytan du vill måla med målartvätt. Skölj av staketet med vatten efteråt. Skrapa och slipa bort gammal färg om det finns någon sådan. Slipa sedan ytan som du skall måla, den skall vara matt. Du kan stryka på med grundolja på ställen som extra känsliga som ändträ och skarvar. Torka bort överbliven olja efter ungefär en halvtimme.

Grundmåla en gång och måla sedan med den färgen du valt två gånger. Låt färgen torka emellan. Exakt hur länge färgen behöver torka står oftast på produkten. Annars får du fråga färghandlaren.


måla eller olja altan

Lasera eller olja altangolvet

Det är inte så vanligt att måla altangolv, dock kan man lasera eller olja det och på så sätt göra att det får en annan färg. Lasyr funkar lika bra på obehandlat som tryckimpregnerat virke. Precis som med altanräcket är det bra att vänta en säsong innan man behandlar golvet.

Börja med att rengöra din altan. Sopa bort allt lös smuts från altanen. Det finns särskilda rengöringsmedel som är framtagna för att ta bort påväxt och annan smuts som kan finnas på altanen. Ibland behöver man täcka över husgrunden, fasaden och växter som man är rädd om för att det rengöringsmedlet man använder på altanen inte skall skada dem. Skrubba med en terrassborste och skölj av. Låt torka så att träet är ordentligt torrt och slipa sedan med ett altanverktyg att altanen är barfotavänlig. Sopa bort det dammet som blivit av slipningen innan du börjar lägga på lasyren eller oljan.

Använd pensel eller målardyna och ta en planka i taget för att få ett jämnt resultat. Stryk på i fiberriktningen. Undvik roller då det ger ojämnheter på ytan. Låt lasyren eller oljan torka. Olja altanen behöver du göra varje år och lasera kan du göra ungefär vart tredje år.

Råd när man skall måla eller lasera utomhus

Det bästa vädret för att måla eller lasera är molnigt med temperaturer på mellan 20-23°C. På sommarhalvåret är det betydligt enklare att undvika nederbörd än på vintern. Om det exempelvis börjar regna innan den laserade ytan hunnit torka kommer den bli fläckig.

Man ska helst undvika att måla i direkt solsken då det kan göra att färgen eller lasyren hinner torka innan den trängt i i träet och därför kommer flagna och försvinna fortare. Måla inte om dygnstemperaturen riskerar att sjunka under 7°C

Tryckimpregnerat virke går bra att måla på och är generellt mycket mera hållbart än obehandlat virke.

Lycka till med behandlingen av din altan!

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!
21 Jun 2022