Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Måla staket – en guide

Börjar staketet på gården se lite kantstött och slitet ut? Då kan det vara dags att måla om det, även om det är i gott skick i övrigt. Här berättar vi hur du målar ett staket på rätt sätt för bästa resultat.

måla staket

Viktigt med ett korrekt förarbete

När det handlar om målning är alltid förarbetet mycket viktigt och det gäller oavsett om du ska måla om en fasad eller ett staket. Om du inte gör det viktiga grundarbetet så finns risken att målningen blir ojämn och ful.

 1. Börja med att tvätta av staketet ordentligt. Vi rekommenderar att du använder en alg- eller mögeltvätt som får bort osynliga sporer och alger som annars riskerar att växa ut under färgen. När du har tvättat av staketet ordentligt så låter du det torka ordentligt.

  Om du vill skydda marken så kan du placera en täckfilt under de delar av staketet som du tvättar. Ett starkt tips är att tvätta staketet varje år för ett mer hållbart resultat.

 2. Nästa steg i förarbetet är att skrapa bort all löst sittande färg som kan göra att det nymålade blir ojämnt och fult. Dra ut eller slå i eventuella spikar som sticker ut och slipa gärna ned alla vassa hörn på staketet. Det är också viktigt att sopa bort allt färgskrap för att det inte ska blåsa upp i den våta färgen under målningen. Då finns risken att du får göra om alltihop.

Dags för grundmålning

Nu är förarbetet klart och då är det dags för grundmålning. Det är viktigt att behandla de trärena ytorna som kommit fram efter skrapningen.

 1. Olja in staketet med impregnerande grundolja och var särskilt noga med ändträet där fukten ofta kan tränga in lättare. Låt torka.

  Är träet väldigt torrt så kan du behöva olja in det två gånger, det behövs då rejält med olja, nästan så att den ligger kvar på ytan. 

 2. Nu grundmålar du staketet med en grundfärg som är framtagen för trä. För större träpartier kan du använda en roller, en pensel för de mindre som är lite svårare att komma åt. Glöm inte heller att grundmåla ändträet. 

Avsluta med täckmålning

 1. Nästa steg är att täckmåla staketet. Det är viktigt att ytan är helt torr efter grundmålningen innan du gör första strykningen med täckfärg i den kulör du önskar.

 2. Måla sedan en ytterligare gång och glöm inte bort att även måla ändträet.

 3. Låt torka och nu är ditt staket i toppform igen. 
Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!
24 Jan 2023