Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Hur kallt kan man förvara målarfärg?

Hur kallt kan man förvara färg?

Grundregeln är att man inte ska förvara färg där det kan bli minusgrader. Om färgen fryser blir den obrukbar. Vattenbaserad färg är särskilt känslig då vattnet lätt fryser om temperaturen går under nollan. 

Att sätta färgburkarna nära ett element i exempelvis ett garage är inte heller en bra ide då detta kan sätta igång torkningsprocessen i färgen och på så vis förstöra den. 

Hur ska man ta hand om överbliven färg på bästa sätt?

Förutom att hålla den borta från frost och element så ska man tänka på att förvara färgen i en lufttät behållare på ett mörkt ställe, exempelvis ett skåp. Har du bara lite färg kvar men ändå vill spara den kan du hälla över den i en mindre burk som till exempel en gammal syltburk.

Är det mer färg över så kan du sätta plastfolie över färgburken innan du sätter på plastlocket. På så vis är burken luftsäkrad. Märk alltid burken tydligt med tillverkare, vilken typ av färg det rör sig om, när den öppnades och senast användes samt färgkod eller färgnamn. 

Hur länge håller färg?

Det är svårt att sätta ett exakt datum på hur länge färg håller men man kan säga ungefär 2 år. Är du osäker på om färgen gått ut så kan du öppna burken och lukta. Gammal färg luktar illa. Är färgen dessutom grynig så är det absolut ingenting att spara på. Häll inte ut färg som blivit för gammal i vasken. Gammal färg ska återvinnas så ta med den till din närmaste miljöstation.

Burkar som inte öppnats håller också i ungefär två år. Här gäller samma princip som med öppnade burkar. Var noga med förvaringen. Titta och lukta på färgen innan du börjar använda den. Om färgen skurit sig kan du enkelt lösa det genom att röra runt i färgen. 

Köp rätt mängd färg

Att veta hur mycket färg man behöver kan vara svårt. Dessutom använder de flesta mindre färg än vad de egentligen skulle behöva. För att veta hur mycket färg du behöver så måste du först räkna ut hur stor väggyta som du ska måla. Det gör du genom att multiplicera väggens höjd med väggens bredd. Kom ihåg att du kan behöva dra ifrån ytor som inte ska målas som fönster och dörrar. 

Exempel: 2,5 m (väggens höjd)  x 4 m (väggens bredd) =  10 m2

Efter det ska du räkna ut färgåtgången för den här väggen. Det gör du genom att dividera väggytan som du vill måla med 6 för att få hur många liter du behöver. 

Exempel: 10 m2 (väggytan) / 6 = 1,6 liter

Så gör du för att måla rätt

Gå uppifrån och ner. Börja alltid måla tak, sedan väggar, sist snickerier. Det första du behöver göra är att tvätta ytan som ska målas. Är den mycket smutsig av sot eller nikotin behöver du starkare rengöringsmedel. 

Börja sedan måla på ställen som är svåra att komma åt med en roller. Använd en mindre pensel runt element, i hörn och vid fönster. Efteråt kan du rolla över penseldragen så gott det går med en liten roller. Måla sedan resten av ytan med pensel. Gör klart en vägg innan du börjar med nästa. Låt torka och måla sedan en gång till. 

Många gör misstaget att använda för lite färg. Kom ihåg att när du målar så ska du måla flödigt. Är du rädd för stänk och skvätt ska du se till att täcka alla ytor ordentligt innan. Det är lätt hänt att det skvätter när man rollar med en roller full av färg. 

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!
21 Nov 2022