Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Förebygg getingbon - så säkrar du ditt hus

Sommaren är här – sol, bad, paraplydrinkar, uteserveringar, mys i hängmattan – och getingar. De små stingande varelserna kan förstöra den finaste sommardag. Här bjuder vi på några effektiva metoder om du vill getingsäkra ditt hus.

Getingar går att stoppa, i alla fall delvis. Det gäller att förebygga redan på våren och försommaren och så det finns det en hel del knep att ta till när du redan har fått problem med de svartgulrandiga små bestarna.

Getingar är ett lättretat djur som upplevs som obehagliga av många människor. När en geting känner sig hotad kan den bli aggressiv och attackera. För de flesta sticker det till och är obehagligt – men för en person som är allergisk kan det vara riktigt farligt. Och håll koll på saftflaskan och läskburken, ett sting i halsen kan bli riktigt farligt.

Förebygg genom att försvåra bobyggandet

Det går inte att slippa getingar till hundra procent – men det går att förebygga genom att göra det svårare för dem att bygga bo på platser där de kan orsaka problem.

Det bästa är att getingsäkra hemmet redan på ett tidigt stadium så att det inte kan bygga bo nära huset. Detta gör du bäst på våren, innan getingarna blir så många och aktiva.

Täpp igen kvist och sätt insektsnät framför ventilationsgaller. Om du gör detta i god tid kommer du att få mindre problem med getingar senare på sommaren. Under sommaren är det dessutom smart att täcka över köttbiten och söta rätter för att inte locka getingar till uteplatsen. Det är också bra att undvika häftiga rörelser när det finns getingar i närheten.

Förebygg getingar – en checklista

  1. Sök igenom ditt hus redan tidigt på säsongen och ta bort eventuella bon.

  2. På våren flyger getingdrottningarna omkring och letar boplats. Om du ser en geting, följ efter den för att se var den bygger sitt bo. Men var noga med att du inte misstar getingen för ett bi.

  3. Kontrollera skicket på dina soptunnor. Om det inte sluter tätt och är hela och rena kan de vara en drömboning för getingar – och ett utmärkt matställe dessutom.

  4. Gör även en långsiktig genomgång av ditt hus. Kontrollera att det finns bra insektsnät i takfoten och ventiler – ta gärna en extra titt på vinden. Glöm inte att täppa till kvisthål och andra möjliga vägar att ta sig in i huset för en geting. Även bodar, garage, dass, förråd etcetera är värd att kollas vid ett tidigt stadium.

  5. Lämna inte mat framme utomhus! Plocka undan rester och disk omedelbart efter grillmiddagen. Getingar älskar kött och sött mer än något annat!

  6. Getingar dras även till vissa färger. Lämna den färgglada picknickfilten hemma. Lite färglösare saker drar inte till sig getingar.

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!
27 Jul 2022