Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-12 14 64 00

BLOGG

Måla badrum | Ha målade väggar i badrummet

5 okt 2017

Guide till att måla badrum. Här hittar du allt du behöver för att få till snyggt målade väggar i badrummet, som håller färgen länge.

Måla ditt badrum

Badrummet är tillsammans med köket de områden i bostaden som flest personer helst ser hålla högsta klass. Detta av naturliga skäl – ett fräscht badrum och ett vackert kök har en förmåga att höja en hel bostad. Tänk bara efter hur du själv agerar då du besöker någons hem för första gången. Mycket av ditt samlade intryck av bostaden kommer att grundas på just köket och badrummet. Är dessa i ett slitet skick – ja, då kommer du säkerligen att anse att bostaden inte var så märkvärdig. Är de däremot i ett gott skick – ja, då kommer du att tycka att hemmet i fråga var väldigt tilltalande.

Dock: att renovera exempelvis ett badrum medför ofta höga kostnader och det krävs ganska mycket jobb. Skulle du välja att genomföra en badrumsrenovering från scratch så kan du åtminstone räkna med en kostnad – mellan tummen och pekfingret – på 50-70.000 kronor och där säkerligen tio arbetsdagar krävs för att slutföra jobbet. Det talar således emot. Alla har inte pengarna som krävs och alla har inte lust att vänta i tio dagar innan man åter kan använda dusch, badkar och toalett på ett normalt sätt. Det många dessutom söker med sin badrumsrenovering är en förändring; en förändring som man kan få på annat sätt och till ett betydligt rimligare pris – detta genom att måla om badrummet.

Måla om badrummet? Aldrig! Det får man inte göra ”! Så kan det faktiskt låta då vi brukar föreslå ett målerijobb. Om detta kan vi säga att man visst får måla väggarna i ett badrum – men att man måste ha rätt sorts våtrumssystem, ett system som i det här fallet går under förkortningen VT-System ( Vattentätt Ytskikt). Använder man sig av det så är det inga problem och man kommer att se att färgen bibehålls under en lång, lång tid framöver och där inga risker för vattenskador finns.

Överväg målade väggar i ditt badrum

Innan vi visar hur en målning i badrummet ser ut så ska vi säga några saker som kan vara värda att veta.

 • Håll dig till samma produkter. Håll inte på att blanda massa märken och jaga inte det billigaste priset.
 • Överväg hjälp. Att du får måla om väggarna i badrummet innebär inte att du klarar av det. Det kommer att ta tid och det krävs stor noggrannhet; har du inte tålamod och tid så är det lika bra att anlita en professionell målare för jobbet. Naturligtvis så går detta att använda Rot-avdraget för.
 • Följ utförandeanvisningarna. Varje färgfabrikant ska ha en utförandeanvisning med som förklarar hur amn använder deras produkter för att få ett godkänt resultat. Se dels till att din färgfabrikant har en sådan (ett tips; de större märkena har ofta det) och se till att följa den till punkt och pricka.
 • Det är viktigt – som vid alla jobb i våtutrymmen – att du dokumenterar varje steg. Följ utförandeanvisningarna och fotografera varje del i arbetet. På så sätt har du svart på vitt att du gjort ett korrekt jobb ifall olyckan skulle vara framme i framtiden. Det kan vara bra att visa denna dokumentationskedja mot ditt försäkringsbolag.

 

Måla badrum - bild på badrum med målade väggar 

Så här får du ett badrum med målade väggar

Så, då kommer våra steg för hur du ändrar färg och målar om dina väggar i badrummet. Innan vi presenterar dessa så ska vi poängtera en viktig sak: se till att lägga ner extremt mycket tid på grundarbetet. Felet som många gör – inte bara vid badrumsmålning – är att man snabbt vill se ett färdigt resultat; något som innebär att man tar fram färgpytsen lite för fort. Det färdiga resultatet blir aldrig bättre än tiden du lägger på grundarbetet.

 • Börja med att tvätta väggarna och de ytor som du vill ha målade. Köp en speciell målartvätt för ändamålet. Här kan du rådfråga i din färghandel.
 • Spackla ytorna med våtrumsspackel och se till att slipa dessa efteråt. Ytan ska vara jämn.
 • Grundmåla ytan och sätt därefter fast väv – speciell väv för våtrum – på färgen. Vått i vått! Vid kanterna kan ett överhäng på ungefär två centimeter ges och ungefär samma avstånd kan du använda vid överlappning i hörn. Vid rör kan du skära ett streck i väven och vid kranar kan du skära ett plustecken.
 • Måla efter torkning. Se till att täcka golvet rejält. Skilladen mellan badrumsfärg och vanlig färg är att den vanliga är relativt lätt att ta bort. Badrumsfärg däremot – det vill du, helt enkelt, inte ha på golv och lister.
 • Utför den andra strykningen då torktiden löpt ut. Använd roller på de stora ytorna och finjobba med en liten pensel vid trängre utrymmen.

Måla väggar | Tips om väggmålning

5 okt 2017

Måla väggar på bästa vis. I denna guide till väggmålning går vi igenom hela processen, från de viktiga förberedelserna till slutresultatet.

Våga måla dina väggar

Det finns en väldigt positiv detalj med målning och i synnerhet målning av väggarna – man ser direkt en förändring. Att måla om hemma är det absolut enklaste, effektivaste och det mest prisvärda sättet att förändra och att därmed lyfta sin bostad. Alla tröttnar någon gång på hur man bor – men skulle man göra större ingrepp i bostaden bara för att man tröttnat; ja, då skulle kostnaderna skena iväg ganska rejält.

Därmed inte sagt att ett målarjobb är gratis – naturligtvis så kostar det pengar att köpa färg, penslar, rollers och andra saker som behövs; och naturligtvis säger vi inte att man ska måla om varje månad eller år. Vi säger bara att det finns ett stort värde i att välja att måla om sina väggar om det är så att man tröttnat på hur det ser ut hemma.

Dock: att måla om väggarna är inte fullt lika enkelt som många gör gällande., Det kräver lite förkunskaper, det kräver rätt verktyg och – framförallt – så kräver det att man har tid och tålamod. Att måla om väggarna med stress inblandat är ingen god idé. Det finns ingen anledning att jobba mot klockan då du ska måla om hemma – gör du det så kommer du, nästan utan tvivel, att misslyckas.

Väggmålning – förberedd innan

Om vi skulle peka på det absolut vanligaste felet som privatpersoner gör då de ska måla så handlar det sällan om att färgen appliceras på ett felaktigt sätt. Nej, det handlar om den bristande förberedelsen. Grundjobbet avgör slutresultatet, så enkelt är det. Vi tänkte rada upp några punkter som ger dig bäst förutsättningar för att lyckas.

 • Börja med att spackla väggen. Var noggrann. Skruva även bort eventuella vägguttag och – se till att huvudströmbrytaren är avstängd.
 • Då spacklet har torkat så kan du slipa ned det med fint sandpapper.
 • Se till att tvätta väggen rent. Här kan du antingen köpa speciell väggrengöring i din färghandel eller använda ett starkt rengöringsmedel. Använd varmt vatten och se till att gå igenom väggarna – minst – två gånger. Byt vatten ofta!
 • Täck lister, golv och andra ytor där färgen riskerar att hamna. Var noggrann med detta; man spiller alltid mer än vad man tror och vid exempelvis lister så kan ett färgstänk förfula hela målerijobbet och få detta att se ganska slarvigt ut.

 

Lär dig måla väggar 

Hur målar man en vägg?

 • Vårt tips är att du börjar med penseln kring de områden där du inte kommer åt med rollern. Börjar du vid lister och vid andra ytor som kräver lite extra mycket omsorg medan du är på hugget – ja, då kommer du heller – förhoppningsvis – inte att slarva.
 • Investera i en elementroller för att komma åt bakom elementen.
 • Börja rolla väggarna . För att få samma struktur överallt så rolla nära kanterna – börja inte sväva iväg och rolla olika mönster etc.

 

Tänk alltid på detta:

 • Som alltid vid målning: Läs på burken om färgens egenskaper och torktid och se till att följa anvisningarna.
 • Skulle du vara osäker på om du valt rätt färg – börja med att måla den på en större brädbit och håll denna mot väggen. Det ger en bättre bild än vad de små färgtesterna i färgbutiken gör.
 • Använd ett munskydd då du slipar så att inte giftiga partiklar från spacklet hamnar i dina lungor.
 • Färgrester och annat spill ska lämnas på en återvinningsstation. Häll inte ut sådant i avloppen.
 • Välj lite dyrare produkter. Bra penslar ch bra rollers är en förutsättning för att lyckas. Här bör du gå upp en prisklass och inte välja de absolut billigaste varianterna som finns i butiken. Fråga gärna om råd.

 

Hur man målar en vägg – sammanfattning

Det största fel som man gör som privatperson handlar om att man vill komma igång med målningen så fort som möjligt. Man vi snabbt se ett färdigt resultat. Det troliga vid ett sådant tillvägagångssätt är att det färdiga resultatet blir ganska dåligt och undermåligt. Dels så stressar man och dels så fuskar man med det viktiga grundarbetet.

Om vi skulle jämföra hur vi jobbar med hur dus om lekman gör det så skulle vi lägga ungefär tre fjärdedelar av tiden på att spackla, slipa, maskera och tvätta väggen. En fjärdedel skulle gå till själva målningen. Du däremot – du skulle förmodligen göra precis tvärtom. Att måla en vägg är inga problem – om man bara inser att det tar lite längre tid än vad man föreställt sig; en tid som nästan uteslutande läggs på grundarbetet.

Måla kök | Tips om köksmålning

4 okt 2017

Guide till köksmålning. Ska du måla köket? Läs då våra tips för bästa resultat, bland annat gällande färgen på väggarna i köket.

Lätt att fräscha upp ett gammalt kök

Trender kommer och går och sällan blir detta så tydligt som då det kommer till köket. Ett kök som för några år sedan kändes trendigt, modernt och inbjudande kan idag kännas hopplöst daterat. I synnerhet gäller detta idag då pendeln börjat svänga åt att inreda med mer färg inblandat. Det vita – kliniska – köket är idag att anse som tråkigt och detta då fler och fler väljer att piffa upp genom att använda olika piggare färger.

Detta är en trend som vi välkomnar (inte enbart för att vi är målare och förhoppningvis får fler uppdrag) utan främst för att färg behövs. Vitt må vara klassiskt och stilrent – men i längden kan det bli väldigt tråkigt och trist. Ett äldre kök kan behöva en ansiktslyftning och en rejäl uppfräschning. Billigaste sättet att ge köket detta nödvändiga lyft – det är att måla om det.

Innan vi fortsätter så ska vi dock även nämna att exempelvis köksluckor med fördel kan lämnas in för en lackering eller målning. Det är viktigt att dessa får en jämn och fin yta och troligt är att du saknar förmågan att göra detta för hand. Det behöver inte bli så dyrt att lacka- eller måla om dem – men ta för säkerhets skull in prisuppgifter innan så att du kan jämföra kostnaden.

Måla kök – några tips

 • Tänk på att köket är en plats där du lagar mat och att detta medför matos och fettstänk. Väggarna i ditt kök är alltså förmodligen väldigt smutsiga. Det innebär att du måste lägga ner väldigt mycket tid på att rengöra dem. Investera i ett bra rengöringsmedel och använd varmt vatten.
 • Täck! Slarva inte med täckningen av bänkskivor, golv och lister (om du inte tar bort dessa). Se till att spishäll, kylskåp och frys också täcks in. Du spiller mer än du tror.
 • Vid väggar som inte ansluter till diskhon kan du använda vanlig färg. Vid diskhon och vid spisen – där vattenstänk förekommer – så kan du använda dig av ett våtrumssystem kallat VA (Vatten Avvisande ytskikt). Detta naturligtvis förutsatt att du inte skaffar ett stänkskydd.
 • Måla uppifrån och ned. Börja längst upp vid taket och arbeta dig nedåt; detta av naturliga skäl så färgen rinner nedåt. Genom denna teknik slipper du förhoppningsvis en massa spill. Använd pensel vid lite pillrigare områden och ta de större ytorna med en roller.

 

Måla kök 

Blir det så här rörigt är det bäst att anlita en professionell målare.

Vilken färg på väggar i ett kök?

Att vi tidigare talade varmt om färg i köket innebär inte att du ska köpa de mest explosiva färgerna på marknaden. Det kan vara roligt att ha ett kök i rosa – men det är förmodligen ganska tröttsamt i längden. Vår rekommendation är att du väljer lite lugnare färger på väggarna i köket. Grått är en het färg som flera målat sina kök med. Det är också en färg som är relativt enkel att matcha mot exempelvis bänkskivor i mörkt trä och mot exempelvis handtag i läder. Även blått – den lite mörkare tonen – är väldigt populär och gångbar.

Vi kan här även ge ett tips i att försöka hålla färgerna ton-i-ton i köket. Och; en annan trend är att hålla exakt samma färg både på väggarna, köksluckorna, handtagen och på bänkskivorna. Detta är dock kanske enbart för den modige och kan lätt bli enformigt i längden. Kom ihåg att köket är en plats där du spenderar väldigt mycket tid – se till att välja en färg som du inte riskerar att tröttna på.