Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Måla med färgspruta | Så gör du

Om du ofta målar om hemma, eller om du har många rum som du ska måla, till exempel inför en inflyttning, kan det vara läge att fundera på att investera i en färgspruta. Att måla med färgspruta går betydligt fortare än att använda pensel och roller, och resultatet blir ofta bra med en snygg finish. Att måla med färgspruta kräver dock en viss teknik, och innan du investerar i en färgspruta är det bra at läsa på lite så att du vet om en färgspruta är någonting för dig.

”I vissa system är färgdimman väldigt flyktig och far åt olika håll, men ger i gengäld en mycket fin finish. I andra är dimman lättare att kontrollera, men finishen blir inte riktigt lika fin”

En färgspruta atomiserar färgen, vilket innebär att färgen sönderfördelas så att den kommer ut ur sprutan som en färgdimma. Beroende på vilken typ av färgspruta man använder har färgdimman olika egenskaper. I vissa system är den väldigt flyktig och far åt olika håll, men ger i gengäld en mycket fin finish. I andra är dimman lättare att kontroller, men finishen blir inte riktigt lika fin. Dock blir den ändå betydligt finare än om man målar med roller eller pensel. Beroende på vilken yta du tänkt måla passar de olika systemen olika bra.

HVLP och Airless – de två vanligaste systemen

De två vanligaste systemen är HVLP och Airless. HVLP står för High Volume Low Pressure. Denna typ av färgspruta använder komprimerad luft som genom hårt tryck atomiserar färgen. Ut kommer en mycket finfördelad färgdimma som lätt far iväg åt olika håll. HVLP är därför inte lämplig att användas utomhus, eller där det finns mycket i omgivningen som inte bör få färg på sig. Däremot ger den en mycket fin finish på till exempel skåpluckor eller väggar inomhus.

Airless använder sig, som namnet antyder, inte av luft för att atomisera färgen utan utsätter den i stället för högt tryck så att den faller sönder. Med airlessystemet blir färgdimman inte lika flyktig utan är lättare att få dit man vill. Vill man måla husfasaden är en färgspruta med airlessystem ett bra val.

Investera i en färgspruta av god kvalitet

Färgsprutor finns i alla möjliga prisklasser, från en tusenlapp upp till hundratusentals kronor. Generellt får man vad man betalar för. Vill du ha en riktigt bra färgspruta på konsumentnivå får du vara beredd att betala åtminstone 4000 till 8000 kronor. Det som är bra med de lite dyrare sprutorna är att man inte behöver späda ut färgen, vilket krävs i de billigare modellerna. Målar du ofta, eller står inför ett större målarprojekt, kan det vara värt att investera i en dyrare modell. Du kan alltid sälja den vidare när du är klar med den. Alternativt kan du hyra en riktigt bra färgspruta av ett uthyrningsföretag. Det brukar kosta mellan 300 och 1000 kronor per dag.

Mycket förarbete med sprutmålning

Att måla med färgspruta kräver mycket förarbete. Alla möbler i rummet måste avlägsnas och alla ytor man inte vill ha färg på måste täckas helt. Det räcker inte med maskeringstejp, utan man måste använda täckpapp. Detta gör att om man har mycket möbler och mycket ytor som måste täckas kan tidsvinsten gentemot rollern bli ganska marginell och det kan vara svårt att motivera kostnaden för en färgspruta. I en tom lägenhet inför en inflyttning, eller för att måla trädgårdsmöbler eller staket utomhus, behövs ju dock mindre förarbete.

Att tänka på vid sprutmålning

När man sprutmålar är det viktigt att jobba i långsamma, jämna drag. Munstycket ska vara riktat vinkelrätt mot ytan du målar. Du ska aldrig vicka sprutan upp och ner utan istället följa med med kroppen. För att få en jämn yta sätter du på sprutan en bit utanför där du ska måla och för den sedan inåt mot ytan i ett lugnt tempo. Låt områden du målar lappa över varandra med ungefär 50% så får du en jämn och fin finish. Att först öva på några kartongbitar eller en tapet som sedan ska rivas ner är en god idé. Det ger dig tid att finslipa tekniken innan du sätter igång på allvar.

Är du osäker på hur du bör gå tillväga är det alltid bra att kontakta din lokala målare i Stockholm. Vi hjälper dig på traven.

 

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!



12 Jul 2018