Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Spackla som ett proffs | Lär dig spackla väggar och tak

Guide till att spackla som en riktig målare

Ett målerijobb handlar om betydligt mer än att doppa penseln i färgpytsen och stryka färgen över den yta som ska målas. Det som skiljer en målare och en lekman är ofta förarbetet och tiden man lägger ner på detta. En målare kanske lägger 60% av tiden på detta och 40% av tiden på att måla. En lekman lägger förmodligen 20% på förarbetet och 80% på att måla. En skillnad som syns i det färdiga resultatet. Ett sämre grundarbete ger ett sämre färdigt resultat. Att spackla utgör en väsentlig del i grundjobbet och detta ska vi titta lite närmare på här.

målare spacklar vägg

Varför spacklar man och - framförallt - hur gör man det?

"Man spacklar för att slippa en massa hål, skarvar och sprickor i väggen som ska målas och för att få en jämn yta att applicera färgen på. Lite beroende på typ av material samt vilka typ av skador som finns så finns det olika tekniker att använda."

Storleken på området är också av betydelse sett till vilken typ av metod som ska användas samt vilka verktyg och vilket typ av spackel. Och: det är viktigt att veta vad som ska ske efteråt också. Ska du exempelvis upp med en exklusiv tapet så är en bredspackling - där hela området spacklas - att föredra. Handlar det istället om att måla efteråt så räcker det ofta med att spackla igen hålen och slipa ytan jämn efteråt.

Låt oss gå igenom några vanliga scenarion och visa hur du ska tänka vid respektive för att lyckas få till ett perfekt resultat.

Spikhål

Det brukar räcka med två stycken spacklingar för mindre- och mellanstora spikhål. Det första lagret - där du fyller igen hålen i fråga - kallas ispackling och det andra momentet - där du stryker på fler lager för att få en jämn yta kallas påspackling. Viktigt är att du använder dig av spackel avsett för det typ av material väggen/taket/golvet är gjord av och att du följer instruktionerna gällande torktid. Se till att avsluta genom att slipa med fint sandpapper.

För lite lättare slipning så kan du fukta området lite med hjälp av en svamp. Redskap? Det brukar räcka med en mindre japanspackel och en större spackel där du kan skrapa av - och återanvända - det överblivna spacklet.

Sprickor

Handlar det om en vägg i trä så kan du med fördel använda dig av ackryl-spackelmassa avsedd för inomhusbruk. Är väggen istället gjord av gips eller betong så finns en speciell typ av spackelmassa - filler - som passar bra och är lättarbetad. Börja med att rengöra ytan. Ta därefter en mindre japanspackel och applicera spacklet över sprickorna. Skrapa av överblivet spackel på en större spackel och applicera det vid nästa strykning. Låt torka. Fukta en svamp och slipa därefter ytan jämn och fin.

förarbete målning spackel

Innan målning

Vi kommer att gå igenom spackling av gips- och betongvägg och vad som gäller där lite senare. Först så ska vi dock bara säga att det är viktigt att du dels ser till att alla skarvar på väggen spacklas och att detsamma gäller hål och skador. Slipa noggrant och se till att ytan du ska måla är jämn.

Här kommer en viktig punkt: Dammsug - i synnerhet väggarna - innan du börjar måla. Felet många gör är att man blir för sugen och sätter igång att måla; gör man så - ja, då får man den där knottriga ytan som man inte vill ha. Generellt och oavsett material så ska du inte överanvända spackel, då blir väggen svårare att slipa. Och: se till att ta bort spackelkanter direkt.

Gipsvägg

Gipsväggar och spackling av sådana görs med tre olika storlekar av spackelspadar - en stor, en medium och en mindre för de små hålen. Börja med att skära bort gips som ser ut att lossna från skarvarna; de ska vara så raka som möjligt. Spackla med den breda spaden - först från sidan, nedifrån och upp - till ungefär halva väggen. Därefter i en lodrät linje - även härifrån nedifrån och upp - till dess att skarven är borta.

Jobba likadant vid alla skarvar och avsluta med att fästa glasfiberremsor övern skarven. Täck alla hål och mindre skador med hjälp av spackel på en mindre japanspackel. Avsluta med att slipa rent och använd ett förlängningsskaft för att nå överallt.

Betongvägg

Använd ett spackel avsett för betong och som har ungefär samma karaktär. Du kan börja med att punktspackla alla mindre hål med en japanspackel. Därefter så sätter du igång med att rengöra väggen. Använd en bredspackel och jobba dig över hela ytan. Låt spacklet torka och gör ytterligare en strykning. Använd en mindre slipkloss för alla hörn och kanter. Ta en slipbräda för alla större ytor.

slipa spackel på betong

Känn efter med händerna om underlaget blivit jämnt och slipa mer om så krävs. Avsluta med att borsta - eller dammsuga bort allt damm från golv och väggar. Här kan du med fördel - om du ska måla - lägga på förankringsgrund som ett avslutande moment.

Trä

För att spackla igen trä så behöver man en spackelspade av lämplig storlek - en större för större hål och en mindre för mindre hål och sprickor - samt kemiskt trä. Stryk på som vanligt, låt härda och avsluta med att slipa ytan jämn.

Är du osäker på om du har det rätta handlaget för att få till spacklingen helt perfekt? Kontakta oss och låt våra duktiga målare göra jobbet!

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!



31 Oct 2017